hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Ötödével szűkült a cafeteria, nyertesek az egészségpénztárak

Összességében mintegy ötödével szűkült a béren kívüli juttatások értéke, a rendszer átalakítása azonban kedvezett az egészségpénztáraknak.

A dolgozóiknak korábban béren kívüli juttatást adó cégek aránya 87 százalék feletti szintről 75 százalék közelébe csökkent. Egy az OTP Pénztárszolgáltató megrendelésére készült reprezentatív kutatás alapján az egy munkavállalóra jutó cafeteria összege átlagosan hét százalékkal, 177,7 ezer forintról 166 ezerre mérséklődött. Összességében így közel ötödével szűkült a béren kívüli juttatások értéke.

A visszaesést a vállalatok elsősorban anyagi nehézségekkel indokolták. Minden nyolcadik válaszadó esetében azonban arra lehet következtetni, hogy a béren kívüli juttatások megnyirbálása a jogszabályok, illetve az új kínálat miatt következett be.

A felmérés szerint a legnépszerűbb elem az Erzsébet-utalvány, a második helyre pedig feltornászta magát a SZÉP-kártya. Ahol elérhető, ott a munkavállalók 92 százaléka kérte az új étkezési utalványt, míg a SZÉP-kártya legalább egy alszámláját a dolgozók 67 százaléka részesítette előnyben. Jelentős fejlemény viszont, hogy a pihenőkártya és az egészségpénztári juttatás fej-fej mellett halad. Utóbbit ugyanis a megkérdezett vállalatok alkalmazottainak 66 százaléka választotta. Érdemes visszatekinteni, hogy a SZÉP-kártya elődjét, az üdülési csekket meg sem tudta közelíteni az egészségpénztári juttatás. A rendszer átalakítása tehát kedvezett az egészségpénztáraknak – derül ki a Patikapénztár hírleveléből.

hirdetés

Könyveink