hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Óvatosan bulizzanak! – javasolja a gyógyszerhatóság

A koffein érzékenység egyénileg igen eltérő lehet, ezért az energiaitalokat könnyű túladagolni – írja honlapján a szilveszterre időzített szentenciájában a az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet.

A koffein-túladagolás tünetei: erős hányinger és hányás, mellkasi fájdalom, szapora pulzus, nyugtalanság, álmatlanság, esetenként pánikroham – emlékeztetnek a honlapon.

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) 2015-ös állásfoglalása szerint egészséges felnőttek esetében napi 400 mg koffein, illetve – egyszeri adagban fogyasztva – 200 mg koffein nem okoz egészségügyi problémát. Gyermekek esetében ez az érték maximum 3 mg/testsúlykilogramm naponta.

Egy átlagos 250 ml-es doboz energiaital koffeintartalma 64 mg, de vannak olyan változatok, melyek 100 mg-ot is tartalmaznak. A 1,5-2 literes kiszerelésben kapható energiaitalok koffeintartalma elérheti akár az 1200 mg-ot is. Összehasonlításképpen, egy csésze átlagos kávé koffeintartalma 40-90 mg, míg egy csésze tea, illetve egy pohár kóla 20-40 mg koffeint tartalmaz.

Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal 2011. novemberétől 2015. szeptemberéig 379 olyan viselkedési zavart, megbetegedést, rosszullétet regisztrált, amelyek energiaital fogyasztással függtek össze, ezek 75 %-ában 18 év alatti fiatalok voltak az érintettek. A rosszullétek többségénél a problémát elsősorban az okozza, hogy sok fiatal az energiaitalt együtt fogyasztja különböző tudatmódosító szerekkel, például alkohollal, altatóval, nyugtatóval, esetleg kábítószerrel – olvasható az ogyei.gov.hu-n.

 

(forrás: OGYÉI)

cimkék

hirdetés

Könyveink