hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

Az ápolók távozásával is biztonságos az egészségügyi ellátás a klinikákon

A Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központjának vezetői nem örülnek annak, hogy az ott dolgozó ápolók egy csoportja külföldön vállal munkát, de úgy vélik, ettől az egészségügyi ellátás biztonságos marad, a szakdolgozói létszám megfelel az előírásoknak.

A felsőoktatási intézmény klinikai központjának közleménye szerint idén júliustól 20-25 ápoló távozott, illetve távozik a klinikákról, hogy külföldön dolgozzon tovább. Többen munkahelyük megtartása mellett szervezett nyelvtanfolyam idejére részmunkaidős foglalkoztatásukat kértek, ezt az egyetem biztosítja.

A klinikai központ az Új Dunántúli Napló csütörtökön megjelent cikkére reagált, amelyben egy nővér arról beszélt, hogy nem pletyka az a napokban szárnyra kelt hír, amely szerint az egyetem klinikáin foglalkoztatott nővérek jelentős része külföldön készül munkát vállalni. A nyilatkozó tudomása szerint emiatt legalább huszonöten távoznak külföldre.

A nővér közölte: sajtóhírekkel ellentétben nem őket kereste meg egy német fejvadász cég, hanem a nővérek érdeklődtek külföldi munkalehetőség iránt. Utalt rá, hogy Magyarországon minimálbér körüli összeget, három műszakban pedig százezer forintot keresnek, külföldön ennek a háromszorosa vagy több is lehet a fizetés.

Az Új Dunántúli Napló úgy tudja, nem kizárt, hogy további nővérek is a távozás mellett döntenek, ez pedig fokozhatja a létszámgondokat.

A lap felidézte, hogy néhány nappal korábban Kovácsné Kelemen Judit, a klinikai központ ápolási igazgatója határozottan cáfolta a nővérek tömeges távozásáról szóló híreket.

"Tény, hogy mennek el munkatársak, de ez egyrészt minden munkahelyen előfordul, másrészt nyomasztó létszámgondokat egyáltalán nem jelent" - mondta korábban az ápolási igazgató.

Az egyetem közleményét is jegyző Kovácsné Kelemen Judit hangsúlyozta: a távozások tényét sajnálják, a klinikák betegellátása azonban a munkaszervezéssel és esetlegesen új dolgozók felvételével továbbra is biztonságos, a betegeket megfelelő képzettségű és létszámú munkavállaló látja el.

Az ápolási igazgató azt írta: nem örülnek a folyamatnak, de bíznak abban, hogy az ápolók többsége egy-két év után visszatér, és kiváló munkaerőnek bizonyul. Úgy véli, hogy a nyelvi, szaknyelvi ismeretük nagy segítséget jelent az idegen nyelvű képzésekben, a Németországban gyakorolt munkafegyelemmel pedig később a hazai munkafegyelmet erősíthetik.

Megjegyezte, hogy a magyar ápolók szaktudása "eladható" külföldön. Voltak már hasonló időszakok, amikor egyszerre többen döntöttek a külföldi munkavállalás mellett. A tapasztalat az, hogy az ápolók két-három év múlva visszatérnek a hazai betegellátásba.

Kovácsné Kelemen Judit utalt rá, hogy a pécsi klinikákon 1500, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár által finanszírozott betegágy van. A dolgozók létszáma több mint két és fél ezer, közülük 2100-nak van egészségügyi szakképesítése, és a szolgáltatásokat felelősségteljes munkával biztosítják.

Az Új Dunántúli Napló arról is értesült, hogy nővérek felmondása miatt osztályt is zártak be az egyik pécsi klinikán, az osztályt azonban nem nevezte meg. Erre az információra nem tért ki az egyetem közleménye, a felsőoktatási intézmény azonban az MTI megkeresésére jelezte, hogy kizárólag e közleményben ad tájékoztatást az ápolók ügyével kapcsolatban.

(forrás: MTI, Dunántúli Napló)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés