hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Perben az állammal, versenyben az idővel

Nagyon rossz egészségi állapotban vannak azok az azbeszttől megbetegedett Selyp környéki emberek, akik még tavaly nyáron indítottak pert a magyar állam ellen – írja helyzetjelentésében a Népszava.

Az orvosok szerint a betegek többségének csak hónapjaik lehetnek hátra, egészségi állapotukra való tekintettel a perben gyorsított eljárást rendeltek el – tudósít a lap. A több mint egy éve zajló jogvita azonban meglehetősen lassan halad, még mindig a szakértői bizonyítás zajlik - a felperesek közül többen már meg is haltak, ügyük első tárgyalási napját sem érték meg.

A perben jelenleg szakértői vélemények alapján azt kellene bizonyítani, hogy a betegek szervezetébe évtizedekkel korábban bekerült azbesztrostok valóban a selypi cementgyárból származnak. Az állam jogi képviselője a Fővárosi Törvényszéken zajló tárgyalásokon azzal érvel, hogy a mérgező, azbeszttartalmú por a gyárban dolgozók munkaruhájáról is kikerülhetett. Igyártó Gyöngyi, a betegek ügyvédje nem volt rest felkutatni a gyár korábbi vezetőit, és indítványozta tanúként történő meghallgatásukat; erre várhatóan decemberben kerül sor, s talán kiderülhet, milyen körülmények között, milyen védőfelszerelésekkel dolgoztak az üzemben az emberek, és egyáltalán szabad volt-e azokat hazavinniük.

Az állam képviselője arra is gyakran hivatkozik, hogy anno nem volt tudomásuk arról, hogy az azbeszt veszélyes anyag lenne. Ezzel szemben Igyártó Gyöngyi, most arra hívta fel a figyelmet, sikerült kideríteni, hogy Magyarországon már 1988-ban szabvány rögzítette, hogy az azbeszt bizonyítottan rákkeltő. Ennek ellenére az anyag használatát csak 2005. január elsejétől tiltották be hazánkban teljes körűen, vagyis további 16 éven keresztül úgy lehetett felhasználni, hogy az állam tudta, emberek életét veszélyezteti – olvasható a nepszava.hu-n.

 

(forrás: Népszava Online)

cimkék

hirdetés

Könyveink