hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Perújítással folytatódik Geréb Ágnes pere

A korábban gondatlan emberölésért és gondatlan veszélyeztetésért is elítélt szülész-nőgyógyász azért áll a Fővárosi Törvényszék előtt, mert védői két vádpontban sikeres perújítást értek el, ügyvédje teljes felmentésben bízik – számol be az Origó.

Közel két órán át faggatta a bírónő és az ügyész Geréb Ágnest: tizenhat éve történt események percnyi pontossággal történő felidézésre kérték a néha láthatóan bizonytalan, mondatait gyakran "szerintem"-mel kezdő szülész-nőgyógyászt – tudósít részletesen az eseményekről az Origó. A szülész-nőgyógyász jelenlegi ügyvédje, Takács Melinda szerint már szülészorvosok szakértői véleménye is alátámasztja, hogy az otthonszüléseket levezető asszony nem bűnös két újszülött halálában, illetve agykárosodásában. A védő bízik az enyhébb ítéletben, akár a teljes felmentésben is.

Az otthonszülési mozgalom hazai úttörőjeként is ismert, pályafutása során több mint 3000 szülést levezető Geréb Ágnest 2012 februárjában négy, otthon szüléses eset kapcsán ítélték el. Nem jogerősen két év letöltendő fogházbüntetést kapott egyrendbeli, halált okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés, valamint egyrendbeli, maradandó fogyatékosságot okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés miatt. Geréb Ágnes következetesen tagadta bűnösségét.

2015 márciusában - a Geréb mellett szóló új bizonyítékok hatására – ugyanakkor perújítást rendelt el a Fővárosi Ítélőtábla, ennek tárgyalásai zajlanak most.Tavaly novemberben egy másik ügycsoportban nem jogerősen egy év, három évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték Geréb Ágnest. A vádlottat ekkor háromrendbeli, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetésben, kuruzslásban és felbujtóként elkövetett közokirat-hamisításban találta bűnösnek a fővárosi II. és III. kerületi bíróság, és három évre eltiltották foglalkozása gyakorlásától is. Azért döntöttek így, mert a szülész eltiltás hatálya alatt is vezetett le otthonszüléseket és egy többszörösen veszélyeztetett terhes kismamát is vállalt – utóbbi gyereke később a kórházban meghalt.

(forrás: origo)
hirdetés

Könyveink