2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

Prosztatarák - Amerikában nagy a gond

A Northwesern University tanulámányát idézve közli az Origo: tíz év alatt 72 százalékkal megnőtt az áttétes prosztatarákesetek száma az Egyesült Államokban.

A Nature című tudományos folyóirat Prostate Cancer and Prostatic Diseases című kiadványában kedden közzétett tanulmány készítői a nemzeti rák adatbázis információit elemezték a 2004-2013-as időszakból, amikor 767 550 prosztatarákos esetet jegyeztek fel 1089 amerikai egészségügyi intézményben – olvasható az origo.hu-n.

Az új esetek száma legnagyobb mértékben – 92 százalékkal – az 55-69 évesek körében nőtt. Ez a magasra szökés különösen aggasztja a szakembereket, mivel a férfiak ezen korosztályában irányul a legnagyobb figyelem a prosztatarák-szűrésre és a korai stádiumban lévő betegség kezelésére.

Az is aggodalomra ad okot a kutatók szerint, hogy a 2013-ban áttétes prosztatarákkal diagnosztizáltak esetében a PSA átlagos szintje 49 volt, ami majdnem kétszerese a 2004-ben diagnosztizáltak PSA szintjének (25). Ez azt jelzi, hogy a betegséget súlyosabb stádiumban fedezték fel – írja az Origo, ahol a továbbiakban arról is szó van, mi lehet mindennek az oka.

 

 

(forrás: [origo])
hirdetés

Könyveink