hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

 

Rákot (is) okozhat a gyerekkori trauma

Nagy eséllyel lesz valaki rákos vagy épp szívbeteg, illetve halhat meg elég fiatalon, ha gyerekkorában trauma érte – állapította meg egy friss orvosi kutatás, melyet a Magyar Nemzet idézett. Az eredményeket az atlantai járványügyi központ, illetve az ENSZ egészségügyi szervezete, a WHO is áttörőnek nevezte.

Elgondolkodott-e valaha azon, hogy történik önnel valamilyen trauma három- vagy épp négyéves korában és negyvenéves korára daganatos megbetegedése alakul ki emiatt? – tette fel a költői kérdést Carol Redding, akivel pontosan ez történt. A gyerekkori traumák és a rák, illetve szívbetegség közötti kapcsolatot kutató Vincent Fellitinek pedig legfrissebb munkájában ezt sikerült bizonyítania.

A Vice amerikai közéleti hírportál riportja szerint amúgy a kutatásban részt vevő Redding édesanyja akkor halt meg, amikor a nő négy éves volt. Második világháborús veterán apja pedig poszttraumásstressz-szindrómával küszködött, agresszív és alkoholista volt, rendszeresen vert nőket, a saját húgát is. Reddingnek ma három súlyos betegséggel – leukémiával, mellrákkal és nyirokcsomó-daganattal – is meg kell küzdenie, írta a Magyar Nemzet.

A kutatások egyértelműen igazolták, hogy a gyerekkorban elszenvedett megrázkódtatásoknak nagyon nagy szerepe van a korai elhalálozásban, illetve a különféle daganatos megbetegedésekben. Kidolgoztak egy tízpontos skálát, amely a zaklatás mellett például a csonka család miatti szorongást is magában foglalja, és ez alapján lehet bizonyos megbetegedésekre következtetni. Szerintük három reakcióról beszélhetünk. Az elsőben a páciens utánozza a látott példákat, és mondjuk maga is agresszív alkoholistává válik. Második esetben az agyműködésre is hatással lévő krónikus elváltozások lépnek fel, míg a harmadikban a génállományra, illetve a génörökítés folyamatára is veszélyes lehet a szervezet reakciója.

További részletek

 

(forrás: Magyar Nemzet)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink