hirdetés
2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.

Regisztráció után jön a pénz

Orvosolta a szaktárca a szakorvos-jelöltek régi sérelmét: internetes regisztráció gyorsítja az ösztöndíjak utalását.

A rezidensek régi panasza volt, hogy a képzési tervükben előírt követelmények teljesítésének igazolása meglehetősen hosszú időt vesz igénybe, hiszen nemcsak az úgynevezett elsődleges képzőhelynek, hanem az egyetemnek is láttamoznia kell a fenti dokumentumot, mielőtt az eljut az Egészségügyi Nyilvántartási Képzési Központba (ENKK). Ez pedig azzal járt, hogy néha három, esetenként azonban hat hónapot is csúszott az ösztöndíjak kifizetése. Ezt a problémát azonban május elsejétől orvosolja az ENKK által üzembe helyezett informatikai rendszer.

Ennek felületére a rezidensek egyedi azonosítóval csatlakozhatnak, s még a dokumentumok beérkezése előtt önbevallással juthatnak időben az ösztöndíjukhoz. A központ utólag ellenőrzi az igazolásokat, s ha valaki hamis önbevallást tett, attól visszaveszik a már átutalt pénzt, ismertette az új rendszert Mészáros János helyettes államtitkár.

A szakorvos-jelöltek a napokban kapták kézhez az ENKK levelét, benne a rendszer részletes ismertetésével, tette hozzá a központ elnöke. Mint Páva Hannától megtudhattuk, alig egy-két nap alatt már 303 rezidens regisztrált. Ez azonban nem kötelező! Aki akarja, a továbbiakban is élhet a régi módszer adta lehetőséggel. Mindenesetre a regisztrálók önbevallását hetente töltik le, s ekkor történik a pénz utalása is.

A szakorvosjelöltek a Markusovszky ösztöndíjra pályázhatnak, míg a kórházi-klinikai területen dolgozó szakgyógyszerész-jelöltek számára a Than Károly ösztöndíj biztosít lehetőséget. Ők havonta nettó 100 ezer forint juttatásban részesülhetnek. A betöltetlen házi gyermekorvosi körzetek betöltését szolgáló Méhes Károly Ösztöndíjat elnyerő gyermekszakorvos-, valamint a Gábor Aurél ösztöndíjas sürgősségi rezidensek havi 200 ezer forint ösztöndíjat kaphatnak. 2016 januártól egyszeri alkalommal pályázhatnak havi nettó 150 ezer forintos ösztöndíjra az ENKK által felsorolt 19 hiányszakma valamelyikét választó szakorvosjelöltek.

Idén a rezidensek bérére, a tutorok díjára (rezidensenként 50 ezer forint/hó) valamint az ösztöndíjakra 12,8 milliárd forintot fordítanak.

(forrás: MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink