hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Saját zsebből keveseknek telik babára

Miközben Magyarországon is egyre nagyobb problémát jelent a meddőség, az egészségbiztosító évek óta nagyjából változatlan összeggel járul hozzá a kezelésekhez – írja a VG.hu.

E kezelések közül legtöbbe a mesterséges megtermékenyítés kerül, amely esetenként ugyan „csak” mintegy 300 ezer forint, ám páronként összesen öt ilyen kérhető térítésmentesen. Az évi 6–6,5 ezer lombikbébi-program finanszírozása éves szinten 2,1-2,3 milliárd forint.

Az adatok azt mutatják, hogy a meddő párok közül csak nagyon kevesen vállalják a további tortúrát, illetve képesek azt saját zsebből megfinanszírozni: 2009-ben 160, 2010-ben mindössze 55 ilyen pár volt.

A meddő párokkal országszerte 12 intézet foglalkozik, ezeknek elvileg rendszeresen meg kell küldeniük eredményességi adataikat az egészségügyi intézményeket felügyelő Gyemszinek. A legutóbbi, 2010-ről közzétett statisztikák szerint a csaknem ötezer mesterséges megtermékenyítés elvileg 1649 terhességet eredményezett, ám, mint arra a szakértők már korábban felhívták a figyelmet, a meddőségi centrumok csak a fogantatásig kísérik a leendő szülőket, arról nincs adatuk, pontosan hány baba jött munkájuk eredményeként világraolvasható a vg.hu-n.

(forrás: vg.hu)
hirdetés

Könyveink