hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Segítség az utolsó napokra

Meghalhat-e egy gyerek méltósággal? címmel közöl riportot a VS.hu a törökbálinti Tabitha hospice-házról.

Ide nem csak életvégi ellátásra érkeznek a 24 év alattiak, jönnek olyan családok is, amelyekben a gyerek krónikus betegsége miatt a szülőknek van szüksége egy-két hét szabadságra, amely alatt kifesthetik a lakást vagy elutazhatnak úgy nyaralni, hogy nem kell végigaggódniuk a betegtől külön töltött időt.

Tavaly ötven gyereket fogadott a ház, közülük tízen haltak itt meg. Benyó Gábor főorvos gyors fejszámolása: az elmúlt években Magyarországon átlagosan majdnem 1500 gyerek hunyt el. Fele balesetben, de még így is marad több mint 700 fiatal, aki betegségben veszti életét, s csak kevés családnak adatik meg, hogy olyan segítséggel vészelje át az utolsó napokat, mint amilyet a hospice-ellátás ad.

Az országban ugyanis összesen csak két ilyen intézmény van. A másik Pécsett működik, a két házban összesen nincs tíz ágy. (Emellett a Magyar Hospice Alapítvány működtet egy otthonápolási programot kimondottan gyerekeknek.)

A hospice-ház életvégi programjába olyan gyerekek kerülnek, akiknél az orvosok már nem tudnak többet tenni. Kevés szülő képes beletörődni a végső diagnózisba. Ráadásul az orvosok egy részének is komoly teher leülni egy anyával és apával, hogy nincs tovább, ennyi volt. Így történhetett meg egy, végül a hospice-házba eljutó családdal az az eset is, amikor a kórházban egy orvos a folyosón, menetközben szólt oda a várakozó szülőknek, hogy „sajnos nincs több remény, de majd később elmondom részletesen” – olvasható a vs.hu-n.

(forrás: vs.hu)
hirdetés

Könyveink