hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

 

Semmelweis Budapest Award

Idén első alkalommal adják át a Semmelweis Egyetem legmagasabb rangú kitüntetését, a Semmelweis Budapest Award-ot. A díjat elsőként Jeremy K. Nicholson londoni professzor veheti át Tulassay Tivadartól, az egyetem rektorától.

A díjátadó rendezvény a Magyar Tudomány Ünnepének kiemelt eseménye, ezért is kaphatott helyet a Magyar Tudományos Akadémián.

Jeremy K. NicholsonA Semmelweis Budapest Award

A díjat 2009-ben alapította az egyetem Szenátusa. Az elismerést olyan nemzetközileg elismert eredményeket felmutató, az orvosbiológiai kutatások terén aktív külföldi tudós kaphatja, akinek teljesítménye méltó az egyetem névadójának szellemiségéhez. Feltétel továbbá, hogy a kitüntetetett személy kutatásai az emberiség javát szolgálják, valamint új utat mutassanak az élő természet megismeréséhez. A díjjal a díszoklevél mellett 10.000 eurós pénzjutalom is jár.

A győztes, Jeremy K. Nicholson

A most kitüntetett Nicholson professzor nevéhez az ún. metabonomika módszerének kidolgozása fűződik. A módszer lényege, hogy a biológiai folyadékokban (pl. nyál, vizelet, magzatvíz) megtalálható anyagcsere termékek összetételét és koncentrációját vizsgálva leírja annak változásait, a változások törvényszerűségeit. Ezzel új diagnosztikai módszert ad az orvostudomány kezébe, így lehetővé válik olyan betegségek korai felismerése, mint a hasnyálmirigy gyulladás, a májgyulladás vagy egyes rákfajták. A korai felismerés révén pedig a betegnek jóval nagyobb esélye van a teljes gyógyulásra. Éppen ezért 1990-es leírása óta, ma már a gyógyszerkutatásban is széles körben alkalmazzák ezt a módszert.

Nicholson professzor jelenleg a londoni Imperial College Sebészeti és Onkológiai Részlegét, valamint a világ vezető gyógyszergyárait magába foglaló COMET kutatási szövetséget vezeti. 15 cikke jelent meg a Nature-ben, ami a világ egyik legrangosabb tudományos folyóirata, de közleményei más nemzetközi csúcs folyóiratokban is helyet kaptak. Idézettsége és eredményei révén sokan gondolják, hogy Nicholson professzorban akár egy jövendő Nobel díjast is köszönthetünk.

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink