hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Sperma-krízis: nem értik az ÁNTSZ meglepődését

Egy évre is blokkolhatja még a megkezdett mesterséges megtermékenyítéseket is, az az ÁNTSZ-intézkedés - a spermiumimport betiltása -, amiről a VS.hu hoz újabb részleteket.

A MedicalOnline előbb a Népszabadság nyomán, majd egy tisztiorvosi közlemény alapján számolt be arról, hogy a hatóság letiltotta a spermahiánnyal küzdő magyar piac importból való ellátását, sőt intézkedése gyakorlatilag az amúgy is akadozó hazai hímivarsejt-gyűjtést is blokkolta.

 

A VS.hu mostani cikkében a KRIO Intézet állítja, hogy az ÁNTSZ által sérelmezett gyakorlat egyáltalán nem új, sőt, arról a hatóság is tudott. Az utóbbi tíz évben a külföldi donorok ellenőrzését a dániai spermabank végezte, és ez ellen az ÁNTSZ-nek sem volt kifogása.

„Az ÁNTSZ-nek tett jelentésben nyíltan leírtuk, hogy importáltuk a donormintákat. Senki nem szólt semmit. Nem titokban, a föld alatt hoztuk be őket” – idézi a lap Takács Zsuzsannát, a [beültetéseket végző] KRIO Intézet ügyvezető igazgatóját. Minderről megkérdezték az ÁNTSZ-t is, de kérdéseinkre ez idáig nem kaptak érdemi választ.

A mostani importtilalom hatását az teszi különösen súlyossá, hogy az OTH fellépése nyomán a hazai gyűjtés is leállt. Az OTH szerint ugyanis törvény írja elő, hogy csak olyan intézmény végezhet begyűjtést, amely beültetési engedéllyel is rendelkezik. Ez lényegében azt jelenti, hogy Magyarországon a meddőségi klinikáknak kellene megoldaniuk a minták begyűjtését is, azonban a hazai gyakorlatban ezt a feladatot évtizedek óta a spermabankok végzik el. Ezzel a felállással a KRIO szerint egészen mostanáig nem is volt gondja az ellenőrző szerveknek, a KRIO-nak ráadásul annak idején maga az ÁNTSZ adta meg a donorminták gyűjtésére vonatkozó engedélyt, melynek köszönhetően mintegy 2700 gyerek jött a világra.

Mivel a munkamegosztás eddig olajozottan működött, a magyar meddőségi központoknak sem megfelelő eszközpark, sem donorok nem állnak a rendelkezésükre ahhoz, hogy megkezdhessék a gyűjtést. A toborzáshoz, a szűrésekhez és a mintavételekhez szükséges időhöz még hozzájön az a 6 hónap, amelyet a lefagyasztott ivarsejteknek karanténban kell tölteniük, hogy biztosan kizárják a HIV-fertőzés lehetőségét. Így mostantól legkevesebb egy évet kellene várni arra, hogy a klinikák elkezdhessék ellátni a beültetésre váró ügyfeleket – olvasható a vs.hu-n.

 

(forrás: vs.hu)

cimkék

hirdetés

Könyveink