hirdetés
2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.

Sürgősségi betegirányítással próbálkoznak Németországban

Németországban január 25-től a sürgős beutalóval rendelkezőknek 4 héten belüli időpontot kell adniuk az újonnan létrejött, szakorvosi időpont-foglalásra szolgáló ügyfélszolgálatoknak – írja az eski.hu.

Az egészségügyi ellátás megerősítéséről szóló, még tavaly elfogadott törvény szerint a Pénztári Orvosok Egyesületeinek ügyfélszolgálatot kell kialakítaniuk, ahol az állami egészségbiztosítással rendelkező páciensek időpontot foglalhatnak. Ide csak azok a biztosítottak fordulhatnak, akiknek a háziorvosa a beutalón jelezte, hogy vizsgálatuk vagy kezelésük sürgős.

Ha a biztosított az ügyfélszolgálathoz fordul, akkor négy héten belül időpontot kell számára biztosítani. Amennyiben az ügyfélszolgálat nem tud a páciensnek négy ilyet adni, lehetővé kell tenni számára a kórházban történő ambuláns vizsgálatot. Aki az ügyfélszolgálaton keresztül foglal időpontot, annak le kell mondania a szabad orvosválasztásról: a páciens nem határozhatja meg, hogy melyik orvoshoz kér időpontot. Ha egy általa kívánt szakorvoshoz szeretne bejelentkezni, arra a hagyományos módon van lehetősége – olvasható az eski.hu-n.

 

(forrás: GYEMSZI [ESKI])
hirdetés

Könyveink