hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

Széklet-kapszulával segítenek a súlyos hasmenésen

Antibiotikumok helytelen alkalmazása károsítja a bélflórát, ami gyakran Clostridium difficile infekcióhoz, s azzal súlyos hasmenéshez vezet – idézi fel a PharmaOnline.

A Clostridium difficile baktérium az Egyesült Államokban évente félmillió fertőzést okoz és a hasmenéses rohamok minden esztendőben átlagosan 14 000 halálesetért tehetők felelőssé – emlékeztet a lap.

Már korábban kimutatták, hogy egészséges bélrendszerű emberek székletének átültetése tíz betegből kilencnél meggyógyítja a fertőzést. A székletet vagy kolonoszkópia útján, vagy orrszondán keresztül juttatják be a beteg bélrendszerébe, de mindkét eljárás kellemetlen beavatkozást jelent. Thomas Louie, az University of Calgary professzora és munkacsoportja a székletátültetés technikáját módosította úgy, hogy a bélsár pirulába zárva kerül a beteg emésztőrendszerébe. Az átültetendő székletet legtöbbször a beteg családtagjai adják össze a terápiás anyag tehát mindig egyedileg készül.   

A kutatók a székletet addig kezelték, amíg az már csak baktériumot tartalmazott, majd ezt a baktérium koncentrátumot háromrétegű zselatin kapszulába töltötték. Ennek szerkezete biztosította, hogy a gyógyszer ne szivárogjon, illetve ne essen szét mielőtt a gyomron keresztül a vékonybélbe jut  - olvasható a pharmaonline.hu-n.

(forrás: PharmaOnline )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés