hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

 

Színkódolt T-sejtekkel vizsgálták, mi történik transzplantáció során

A szervtranszplantáció nem mindig sikeres, még az immunszuppresszív gyógyszerek alkalmazásakor sem. A szervezet jó esetben befogadja az átültetett szervet, máskor viszont kiveti magából.

Zhigang Fan és Joel Spencer, valamint munkatársaik a Harvard Egyetemen azt vizsgálták, hogy miben különbözik az immunválasz akkor, amikor a szervezet befogadja, illetve nem fogadja be a transzplantátumot. Eredményeiket a Nature Medicine júniusi számában közölték.

Vizsgálatukban hasnyálmirigy-szigetrészeket ültettek be egerek vese körüli szövetébe. Az egerek egy része a műtét utáni 14. napra kivetette magából a beültetett szövetet, másik részük – amelyek rapamicint és a toleranciát elősegítő CD154 antitestet kaptak – befogadta a transzplantátumot. Az átültetés után a kutatók endoszkópos mikroszkópiával követték figyelemmel a transzplantátum helyén a T-sejtek egyes típusainak számát, és a véráramban is vizsgálták koncentrációjukat. Ezt az tette lehetővé, hogy a T-sejteket úgy alakították át, hogy a védő, regulátoros T-sejtek (Treg) zöld színben fluoreszkáló fehérjét, míg a destruktív, effektor T-sejtek (Teff) pirosan fluoreszkálót expresszáltak.

A vizsgálatra olyan genetikailag módosított egereket használtak, amelyek egyáltalán nem termeltek T-sejteket, ezeket kívülről vitték be a szervezetükbe. A fluoreszkáló fehérje módszer lehetővé tette azt is, hogy megkülönböztessék a Treg sejtek két olyan altípusát, amelyeket élő szervezetben eddig szinte lehetetlen volt elkülöníteni: a természetes és az indukált Treg sejteket. Előbbiek a tímuszban történő érésük során nyerik el védő jellegüket, míg az indukált Treg sejtek a környezet hatására válnak Teff sejtekből Treg típusúvá. Ilyenkor a vörösen fluoreszkáló fehérje mellett zölden fluoreszkáló fehérjét is termelnek, s a kettő együttese sárga színűnek látszik.

Tsejtek befogadáskor és a kilökődéskor

Csak részben iigazolódott a hipotézis

A kutatók hipotézise az volt, hogy kilökődés esetén a transzplantátum helyén sok Teff és kevés Treg sejt lesz. Meglepetésükre elvárásaik közül csak az egyik bizonyult igaznak: kilökődés esetén valóban sokkal több Teff sejtet láttak a transzplantátum helyén, mint akkor, ha a szervezet befogadta a hasnyálmirigy-szigetszövetet, azonban a zöld vagy sárga Treg sejtek száma nem különbözött a két esetben.

Ez volt az első olyan vizsgálat, amellyel az egyes sejtek szintjén láthatóvá tették a T-sejtek altípusait – mondta Terry Strom, a vizsgálat senior kutatója. Számos olyan betegség van még, amelyekben fontos lehet vizsgálni a T-sejtek típusainak dinamikáját az élő szervezetben, például az autoimmun betegségek vagy a rosszindulatú daganatok. A kutatócsoport már hozzá is látott az autoimmun eredetű 1-es típusú diabéteszben az immunműködés vizsgálatához az új, színkódolásos módszerrel.

Dr. Weisz Júlia
a szerző cikkei

(forrás: Focus)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink