hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.

Szombaton tiltakoznak a mentők

Tüntetést szerveznek a mentősök a fél éve kinevezett Máté Gábor főigazgatóért az ország több nagyvárosában – értesült a Népszabadság.

Szombat délután kettő és négy óra között Szekszárdon, Pécsett, Nyíregyházán és Debrecenben fehér pólóban és citromsárga szalaggal mellükön állnak majd némán két órán át a mentőautókon dolgozó orvosok, ápolók és a gépkocsivezetők. Az ak­ciót a közösségi portálon keresztül, az OMSZ a Főigazgatói Törekvéseket Támogató (OMSZ-FITT) csoport szervezi. A társaságnak csaknem 1100 tagja van, nagy többségük „kivonuló" mentő.

A csoport azért lépett akcióba, mert egy hete megjelent egy kormányzati közlemény arról, hogy az Országos Mentőszolgálat 2013-ban leváltott főigazgatóját, Mártai Istvánt Balog Zoltán humánminiszter tanácsadóként arra kéri: kezdjen egyeztetéseket a szakszervezetekkel és szakmai szervezetekkel a mentőszolgálat és a mentők nagyobb megbecsülése érdekében teendő intézkedésekről, egyúttal készítse el a mentőszolgálat szervezeti megújításáról szóló koncepcióját.

Mártai István most a Terrorelhárítási Központ személyvédelmi speciális egészségügyi osztályát vezeti. A tárca közleménye után futótűzként terjedt a hír a mentők között, hogy Máté Gábor megbízott főigazgatónak kitelt az ideje, helyére pedig ismét Mártai István kerülhet.

A Facebookon közölt adatok szerint a csoport alapítója, Hamari Dániel mentőápoló a lapnak azt mondta: a vidéki nagyvárosok után a fővárosba jövő hétfőn jönnek a mentők az Emberi Erőforrások Minisztériumának épülete elé, ahol petíciót adnak majd át a tárca vezetőjének. Azt szeretnék elérni, hogy hagyják Máté Gábort és kabinetjét dolgozni, ne hozzanak megint egy új főigazgatót.

További részletek

hirdetés

Könyveink