hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Tapasztalt bűnözők célpontja az egészségügy

Európában évente mintegy 56 milliárd euró tűnik el az egészségügyből csalás és korrupció miatt. Ennek megakadályozására együttműködést kötött a SAS, üzleti analitikai szoftverek és szolgáltatások egyik piacvezető cége és az Európai Egészségügyi Csalás- és Korrupcióellenes Hálózat(EHFCN). A vállalat egészségügy területén alkalmazott megoldása (a SAS Fraud Framework for Health Care alkalmazás) a csalásfelderítés egyik kiemelt eszköze lett Európában.

Az együttműködés célja a bűnmegelőzés és bűnüldözés támogatása mellett a közvélemény valamint az egészségügyi ellátók és biztosítók tájékoztatása az EHFCN tevékenységéről, illetve a SAS alkalmazásáról.

„A McIntyre Hudson tanácsadó vállalat és az EHFCN közös idei jelentése szerint az egészségügyi szervezetek – szakterülettől függetlenül – pénzüknek 5.59 százalékát veszítik el az egészségügyi ellátásban előforduló csalások és hibák következtében. Ez elfogadhatatlan.” – fogalmazott az EHFCN hamarosan hazánkba látogató elnöke, Paul Vincke, majd hozzátette: „meg kell előznünk a korrupt kisebbség visszaéléseit, és mozgósítanunk kell a becsületes többséget!”

Az egészségügyi ellátásra hivatott alapok megcsapolása a legkülönbözőbb módszerekkel történik az ellátásra jogosulatlanok személyes adatainak meghamisításától az orvosságok túlfogyasztásán keresztül a felesleges, vagy hatástalan kezelések felírásáig. A különböző csalás-típusok és a korrupció közös vonása a szándékosság, az etikátlanság és a jogszerűtlenség. A SAS analitikai megoldása konkrétan abban segíti az intézményeket, hogy ezeket a csalásokat megelőzhessék, illetőleg felderíthessék.

„Az egészségügyi ellátásokban előforduló visszaélések mára már világszerte problémát jelentenek. Az általános közvélemény és a szervezett bűnözők figyelme egyaránt nő a téma iránt.” – fogalmazott Julie Malida, a SAS egészségügyi csalásokkal foglalkozó részlegének igazgatója. „Ebben a szektorban a károk mértéke százszor nagyobb, mint akár a bankkártyákkal való visszaélések esetében, a védekezésre fordított összegek ugyanakkor jóval alacsonyabbak. A tapasztalt bűnözői körök egyre inkább észlelik ezt, és világszerte az egészségügyi csalások felé mozdulnak.”

(forrás: IT business online)
hirdetés

Könyveink