hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

 

Táplálék-orvosságok

Egyszerű módszerekkel a kognitív hanyatlás, az erektilis diszfunkció és a szívinfarktus ellen: néhány apró táplálkozási tanács.

A kutatások már eddig is bebizonyították, hogy a B-vitaminok fogyasztása segít a mentális hanyatlás lassításában azoknál az idősebb embereknél, akik memória-problémákkal küzdenek, most pedig egy nemzetközi kutatócsapat rájött, milyen módszerrel lehet a B-vitamin-szupplementáció hatását fokozni.

A University of Oxford, a University of Oslo, a United Arab Emirates University és a University of Cape Town farmakológusa, táplálkozási szakemberei és geriáterei összefogásával készült tanulmány enyhe kognitív zavarban szenvedőket vizsgált (mild cognitive impairment/MCI: nem olyan súlyos, mint a demencia, az illető kognitív funkciói rosszabbak, mint ami életkora alapján várható lenne, de nem romlik szignifikánsan az életminősége).

A Journal of Alzheimer's Disease című szaklapban megjelent tanulmány – Omega-3 fatty acid status enhances the prevention of cognitive decline by B vitamins in Mild Cognitive Impairmentutolsó szerzője, Celeste de Jager nyilatkozata szerint kutatócsapata hamar rájött, hogy összefüggés van a homocisztein-szint, a B-vitamin-státusz, az omega3-zsírsavak szintje, valamint az agyi atrófia mértéke között, és hogy a homocisztein emelkedett szintje káros, míg a B-vitaminoké hasznos ebből a szempontból (a B-vitamin csökkenti a homocisztein szintjét). A továbbiakban a kutatók ki akarták deríteni, hogy a B-vitaminok és az omega3-zsírsavak együttműködnek-e a kognitív hanyatlás megelőzésében.

A vizsgálat kezdetén felmérték a 266, 70 évesnél idősebb, MDI-ben szenvedő vizsgálati személy kognitív státuszát, és meghatározták vérükben két omega3-zsírsav (dokozahexaénsav (DHA) eikozapentaénsav (EPA)) szintjét, majd véletlenszerűen két csoportra osztották őket. Az egyik csoport tagjai a következő két év során B-vitaminokat, a másik csoport tagjai placebót kaptak, és közben időről időre mérték kognitív teljesítményüket.

Az eredmények szerint azon emberek esetében, akik szervezetében alacsony volt az omega3-zsírsavak szintje, a B-vitaminoknak csak kicsi pozitív hatása volt, míg azoknál, akik magas omega3-zsírsavszinttel indultak, a B-vitaminok nagyon hatékonyak voltak a kognitív hanyatlás csökkentésében. A kutatók hozzáteszik: mindez összhangban van korábbi eredményekkel, miszerint a B-vitaminok csak akkor csökkentik az agyi atrófia szintjét MCI-ben szenvedőknél, amennyiben az omega3-zsírsavak vérszintje a normálérték felső tartományában van. Az omega3-zsírsavak gazdag forrása pl. a hal-, a dió- vagy a kendermagolaj.

A vizsgálat révén az is kiderült, hogy a kognitív hanyatlás megelőzése szempontjából a DHA kellő szintje fontosabb, mint a másik omega3-zsírsavé.

 

Korai halál ellen kékgyümölcs

A Harvard University és a University of East Anglia táplálkozástudományi és epidemiológus szakemberei kimutatták, hogy a bizonyos flavonoidokban gazdag táplálkozás csökkenti az erektilis diszfunkció kockázatát. Mint kiderült: a flavonoidokban gazdag táplálkozástól (heti néhány adag) a legnagyobb előnyt a 70 éven aluli férfiak remélhetik.

A The American Journal of Clinical Nutrition-ben megjelent tanulmány (Aedín Cassidy és munkatársai: Dietary flavonoid intake and incidence of erectile dysfunction) hat különböző flavonoid hatását vizsgálta, amelyek közül három – antocianinek, flavanonok és flavonok – esetében volt kimutatható szignifikáns hatás.

Mint a kutatók megjegyzik, eddig is ismert volt, hogy a testedzés javítja az erektilis funkciót, most kiderült, a flavonoidokban gazdag táplálkozás a heti öt órás, gyors tempójú gyaloglás hatásával ér fel ebből a szempontból: a flavonoidokban gazdag táplálkozás 14 százalékkal csökkenti az erektilis diszfunkció kockázatát (a flavonoidokban gazdag táplálkozás és a testedzés kombinációjának 21%-os kockázatcsökkentő hatása van).

A vezető szerző, Aedin Cassidy nyilatkozata szerint eddig is ismert volt, hogy a flavonoidokban gazdag táplálkozás csökkenti a diabétesz és a kardiovaszkuláris megbetegedések kockázatát, azonban ez volt az első vizsgálat, ami a flavonoidok, valamint a középkorú és idősebb férfiak felét érintő erektilis diszfunkció közötti kölcsönhatást elemezte (a populáció alapú vizsgálatba több mint 50.000 középkorú férfit vontak be, akiknek több mint egyharmada számolt be a vizsgálat kezdetén a közelmúltban kialakult erektilis diszfunkcióról).

A flavonoidok számos gyümölcsben, zöldségben, teában és borban megtalálhatók, az antocianinek, flavanonok és flavonok leggazdagabb forrásának a cseresznye, a szeder, a földieper és a szamóca, a feketeáfonya, a vörösbor, az alma, a körte és a citrusok, valamint a retek számítanak.

A kutatók hangsúlyozzák: a középkorú férfiak szexuális egészségének javításán felül a flavonoidokban gazdag táplálkozás a szív egészségének is jót tesz. Az erektilis diszfunkció egyébként gyakran a rossz vaszkuláris funkció jele, és fellépése alapvetően fontos lehetőséget nyújt arra, hogy kivizsgáljuk az illetőt, kezeljük esetleges kardiovaszkuláris megbetegedését, így megelőzzük a szívinfarktust és a korai halált.

 

Dr. Kazai Anita
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink