hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Tényleg bért emelnének?

Kiengedte a szellemet a palackból a Nemzetgazdasági Minisztérium a járulékcsökkentés felemlegetésével. Az intézkedéssel a munkaerőhiányt mérsékelné a kormány, ám veszélybe kerülhet a nyugdíjkassza és az egészségügyi ellátórendszer egyensúlya is. A munkáltatók, a szakszervezetek és a kormány az ősszel egyezkedhetnek, írja a Népszava.

Felbolydult a szakma, miután Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter felvetette a járulékcsökkentés gondolatát. A tárcavezető a Magyar Időknek beszélt arról, hogy a munkaadókat terhelő járulékok mérséklését fontolgatják a minisztériumban, amellyel az egyre súlyosabbá váló munkaerőhiányt szeretnék enyhíteni.

A menetrendről és a mértékről még senki sem tud semmi biztosat, a szakmabeliek között is csupán elméleti eszmecsere indult meg. Várhatóan a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának (VKF) következő ülésén elkezdődnek az egyeztetések a részletekről. A Liga ugyanis azt kezdeményezte, hogy a háromszereplős egyeztetéseken a járulékcsökkentésről és a foglalkoztatás helyzetéről is essen szó. A MASZSZ szintén programcsomagot kíván letenni a VKF asztalára, amely az egy számjegyű szja javaslatát is tartalmazni fogja. Egyébként ezen a VKF-n megtárgyalhatják a Liga, a MASZSZ és a VOSZ által közösen benyújtott ajánlást is, amely a 100 százalékos vasárnapi bérpótlék bevezetését szorgalmazza. A fórum előreláthatólag szeptemberben ülésezik.

További részletek a lapban

(forrás: Népszava Online)
hirdetés

Könyveink