hirdetés
hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.
hirdetés

Tényleg egészségesebb a bio vagy csak ámítás?

Bár sokan meg vannak győződve róla, hogy amikor bio terméket vásárolnak, azzal egyben egészséges ételt is vesznek, A London School of Hygiene and Tropical Health kutatói szerint erre nincsen szilárd bizonyíték.

A szakemberek szerint kiábrándítóan kevés tanulmány foglalkozik ugyanis azzal, hogy a genetikailag módosított anyagok hozzáadása nélkül előállított termékek valóban jótékonyabb hatásúak-e.

A kutatások legtöbbje csak rövid távon hasonlítja össze a biotermékek és a hagyományos módon előállított élelmiszerek egészségügyi szempontjait – ezek a vizsgálatok elsősorban a szervezetben található anioxidáns mértékére irányulnak. 

A kutatók az elmúlt ötven évben publikált 162 vizsgálat beszámolóját tanulmányozták át, és ezek mindössze tizenkettő foglalkozott a bio élelmiszerek hosszú távú hatásaival. Ezen tanulmányokat azonban a kutatók nem ítélik megfelelő minőségűnek teszt-alanyok alacsony száma (a legnagyobban közülük 43 férfi vett részt) vagy a rövid, mindössze néhány hetes vizsgálati idő miatt.

Egyetlen vizsgálat sem mutatott egyértelmű bizonyítékot arra, hogy a bio élelmiszerek növelnék a szervezetben az antioxidáns szintjét – és mindössze egyetlen olyan vizsgálatot találtak, amely az allergiás bőrreakciók kisebb kockázatát mutatta ki bio tej fogyasztása esetén. Ebben a kutatásban 2800 kétévesnél fiatalabb holland gyereket vizsgáltak meg. A kutatók szerint azonban ezen eredmények értékelésekor egyrészt figyelembe kell venni, hogy a válaszokat nem az tesztelt alanyok, hanem azok szülei adták, másrészt pedig a vizsgálat teszi lehetővé annak elemzését, hogy a bio tej fogyasztása csökkentette-e az ekcéma kockázatát vagy bármely más tényező.

Az eddigi vizsgálatok tehát nem igazolják az egészségtudatos vásárló prekoncepcióját, ugyanakkor a fenti elemzést végző kutatók felhívják a figyelmet a bio élelmiszerek tényleges előnyeire: termesztésük során nem használnak hagyományos növényvédő szereket, műtrágyákat, antibiotikumokat és hormonokat – ezek mind potencionális hasznot hoznak a környezetnek és az egészségnek.

(forrás: Reuters)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés