hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Tér-idő: a D-vitamin hiánya

A D-vitamin szerepét, pótlásának egészségre gyakorolt hatásait világszerte óriási erőkkel kutatják, és Magyarországon 12 különböző orvosi szakma fogott össze, hogy konszenzust hozzanak létre a hazai teendőket illetően.

A napfény hatására termelődő D-vitamin hiánya számos betegség kialakulását segíti.

Az eldeformálódott csontokkal járó angolkór és a D-vitamin hiány közti összefüggés felismerése után még hosszú-hosszú évtizedekig úgy tartották, hogy a D-vitaminnak a csontok egészsége szempontjából van jelentősége. Mára kiderült, hogy a D-vitamin nagyon fontos szerepet játszik az örökletes anyagban lévő információk működtetésében, és ezért hiánya rengeteg betegség kialakulásával hozható összefüggésbe.

Érdekes, hogy miközben óriási divatja van a vitaminok tömeges fogyasztásának, ebből a vitaminból Magyarországon a téli-tavaszi hónapokban az emberek nagy része hiányt szenved.

Nagyon fontos kérdés, hogy a hiány megelőzésére mikor és mennyi D-vitamint érdemes szedni. Tizenkét orvosi szakma képviselői nemrégiben konszenzus konferencián számoltak be arról, hogy közös munkájuk során mire jutottak – számolt be róla a Magyar Rádió Tér-idő című műsorában Gimes Júlia.

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés