hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Törvényt sértett az orvosi kamara?

L. A. orvos azután fordult Balog Zoltán Emmi-miniszterhez, hogy olvasta a felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt veszprémi onkológus-nőgyógyász ügyében indult etikai eljárás körüli furcsaságokról szóló cikket, közli a hvg.hu.

Éger István, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke több alkalommal is azt állította, hogy az etikai eljárás közvetlenül a jogerős bírósági ítélet kihirdetése után megindult, miközben valójában ez csak napokkal később történt meg. Ez szúrt szemet L. A.-nak is. Levele szerint a veszprémi orvos ügyében kiadott MOK- közlemény (illetve a kamarai testületi határozat) törvénysértő, mert a kamara abban azt állítja, hogy mivel sem az ügy sértettjei, sem pedig a kórházigazgató nem szólt a MOK etikai bizottságának az esetről, ezért a jogerős bírósági döntésig nem indulhatott etikai eljárás az orvos ellen. Azt is megemlítik, hogy az esetről csak a sajtóból értesültek.

Ezzel szemben az egészségügyben működő szakmai kamarák működésére vonatkozó törvény azt írja elő, hogy “az etikai eljárást az etikai vétség gyanújáról való tudomásszerzés esetén hivatalból kell megindítani. Az etikai eljárás megindításáról, ha az eljárás panaszbejelentés alapján indult, az eljárás megindításával egyidejűleg írásban értesíteni kell a panaszost is.”

Az orvos azzal érvel, hogy a törvény nem azt írja elő, hogy etikai eljárás csak bejelentés után indítható, elég, ha valamelyik kamarai tag tudomást szerez az ügyről. Mint írja, szerinte kizárt, hogy egyetlen kamarai tisztségviselő sem tudott az ügyről, mivel a veszprémi média már hónapokkal korábban beszámolt róla.

L. A. szerint azonban nemcsak a veszprémi nőgyógyász esetében járt el törvénysértően a MOK. Azt írja, korábban is azt a gyakorlatot követte a testület, hogy ha informális úton szereztek tudomást etikai vétségekről, akkor nem indítottak eljárást. Csak bejelentés esetében tettek így.

“A MOK törvénysértő magatartásával a 'kéz kezet mos' politika látszatát gyakorolja, amit a veszprémi esetben más orvosok és újságírók is észrevettek. Így annak következménye a lebukás/lelepleződés, azaz a magyar orvoskar tekintélyvesztése,” írja a lap.

További részletek

 

(forrás: hvg.hu)
hirdetés

Könyveink