hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.

Tovább elemzik

Az index.hu ismét vezető anyagban közöl elemzést arról, hogy "mi a baj a magyar egészségüggyel?" Az "orvosbárós" cikk második része.

Keveset költ Magyarország az egészségügyre kezdi a cikket a szerző. Az érdekvédők szerint 600 milliárd forint hiányzik az egészségügyi kasszából. Reális-e, hogy évente ennyivel több pénz (a GDP 2%-a) kerüljön az egészségügybe? És attól valóban sokkal jobb lenne az ellátás? Biztosan lenne ennyi pénznek helye. Ám a jelenlegi 2,7 millió tényleges járulékfizető ezt nem tudja kifizetni.

Ehhez szükség lenne még plusz 3,2 millió befizetőre olvasható a cikkben. Ezen kívül egy olyan teljes körű egészségbiztosításra, amely a köz és magánellátást együtt finanszírozza. Csak az állami és magánszolgáltatásokat összekapcsoló co-payment szüntetheti meg a közegészségügyet jelenleg lélegeztetőgépen tartó hétköznapi korrupciót – a hálapénzt vélekedik Lantos Gabriella, majd így folytatja: ám a hálapénz nemcsak kötőanyag, hanem méreg is. A több pénz ezért önmagában sajnos nem elég garancia a jó egészségügyi ellátásra. Ez látszódik abból is, hogy a rendszeres kórház-konszolidáció eddig mindannyiszor eredménytelen volt. Kizárólag az átlátható finanszírozás számolhatja fel az egészségügyet szétrohasztó hűbéri viszonyokat és javíthatja meg a közellátást.

A cikk teles terjedelmében az index.hu-n olvasható.

(forrás: Index)
hirdetés

Könyveink