hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Transzzsírok, új forduló: jön a zöld körben narancssárga csepp

Az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet egy „transzzsír kontroll” elnevezésű, megkülönböztető logót vezet be – írja a pénteki Magyar Nemzet.

A lap emlékeztet: az élelmiszerek transzzsírsavtartalmát korlátozó rendelet átment az uniós szűrőn, a kormánynak azonban még tárgyalnia kell, így várhatóan januárban léphet életbe. Ezzel a lépéssel Magyarország – Dánia és Ausztria után – az Európai Unióban harmadikként két százalékra szorítja le e zsiradékok arányát, amivel radikálisan csökkenthető majd a szív- és érrendszeri betegségek egyik kiemelt rizikófaktora. Az mno.hu ír arról is, hogy az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) egy logót kíván bevezetni a transzzsírszempontból „ártalmatlanított” élelmiszereket jelölésére.

Az OÉTI honlapjáról már letölthető leírás és szabályzat szerint e logó: „Zöld pereműkörben elhelyezett narancssárga trapéz alakzat egy narancssárga cseppel az alján. A kör zöld felsőrészében OÉTI szöveg szerepel fehér színnel, alsó részében TFA Control szöveg szerepel fehér színnel. A narancssárga trapéz alakzatban a Transzzsír Kontroll szöveg szerepel fehér színnel.”

Hivatása szerint pedig: „A Transzzsír Kontroll logó célja, hogy a fogyasztók által jól láthatóan, a többi hasonló, vagy azonos terméktől elkülöníthető módon jelezze, hogy az adott élelmiszeripari termék, technológiai eredetű transzzsírsav tartalma alacsony, azaz a termék 100 g zsírtartalmára vonatkoztatva maximum 2 g technológiai eredetű transzzsírsavat tartalmaz.  Továbbá azon összetett élelmiszerek esetén, ahol az élelmiszer összes zsírtartalma kevesebb, mint 20 %, és az élelmiszer összes zsírtartalmának 100 grammjában a transzzsírsavak mennyisége nem haladja meg a 4 grammot, vagy ha az élelmiszer összes zsírtartalma kevesebb, mint 3 %, és az élelmiszer összes zsírtartalmának 100 grammjában a transzzsírsavak mennyisége nem haladja meg a 10 grammot” – írják a szabályzatban.

(forrás: MNO, OÉTI)
hirdetés

Könyveink