hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

 

Túlsúlyos emberek képe meghiúsítja a fogyókúrát

Túlsúlyos emberek képének látványa egészségtelen ételek választására és azok túlzó fogyasztására ösztönöz, ha tudatosan nem figyelmeztetjük magunkat azok káros egészségügyi hatásaira.

Egy kísérletben véletlenszerűen kiválasztott embereket kértek fel arra, hogy vegyenek részt egy gyors felmérésben, amelyben elhízott és normál súlyú emberek képeit is megmutatták nekik, majd utána egy kérdőívet kellett kitölteniük. Köszönetképpen azokat, akik segítették a munkát, cukorkával kínálták meg. Azok a résztvevők, akik a kövér emberek képeit látták többet vettek a jutalomból, mint akiknek más fotókat mutattak.

Egy másik érzékszervi vizsgálatban süteményeket használtak, és az eredmény hasonló volt: azok, akik túlsúlyos emberek képeit látták több édességet ettek még akkor is, ha egyébként odafigyeltek az egészséges táplálkozásra és tisztában voltak azzal, hogy a cukorfogyasztás súlyproblémákhoz vezethet.

"Annál, aki más kövérségét látja, átmenetileg csökken az az elkötelezettség, amit egyébként megtesz saját egészségének megőrzése érdekében"- mondják a Journal of Consumer Research-ben megjelent tanulmány szerzői, Margaret C. Campbell (Leeds School of Business), és Gina S. Mohr (University of Colorado Boulder).

Hozzátették ugyanakkor, hogy két tényező segítette az résztvevőket abban, hogy a túlsúlyos emberek látványa ellenére visszafogják fogyasztásukat. Abban az esetben ha emlékeztették magukat saját egészségügyi céljaikra illetve ha felhívták figyelmüket az egészségtelen táplálkozás és a súlygyarapodás közti kapcsolatra.

(forrás: Health, MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink