hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Cáfol a Patológiai Szakmai Kollégium elnöke

Túlzás, hogy tömegesen félrekezelik a rákos betegeket

A magyar patológusok felkészültsége nemzetközileg is elfogadható

Kopper László a Patológiai Szakmai Kollégium elnöke az Estében reagált az állításra, miszerint a rákdiagnózisok fele téves lenne.

Lavinát indított az Országos Onkológiai Intézet igazgatójának hírlevele, amelyben dr. Szentirmay Zoltán felhívja a figyelmet arra, hogy orvos és pénzhiány miatt egyre többször fordul elő, hogy félrekezelnek rákos betegeket. Az alul- vagy túlkezelés pedig szerinte rendkívül pazarló és éves szinten 100 milliókban mérhető kárt okoz. Hétfőn az Estében a levél megfogalmazója, az igazgató arról beszélt, hogy sok beteg nem kapja meg a kórnak megfelelő kezelést. A Patológusok Szakmai Kollégiuma cáfolta, hogy a nem megfelelő gyógymódok, a téves diagnózisok miatt vannak. De szerintük is javítani kellene a patológusok munkakörülményein.

Kopper László a szakmai kollégium elnöke az Este című műsorban elmondta, szerinte a magyar patológusok felkészültsége nemzetközileg is elfogadható, erre utal az is, hogy képzett szakemberek mennek külföldre. Ebből következően elképzelhetetlennek tartja, hogy ezek a jól képzett patológusok az esetek felében valamilyen rossz diagnózist adnának ki. Az elnök rendkívül súlyos és egyben téves megállapításnak tartja azt is hogy emiatt a betegek szenvednének illetve nem kapják meg a korrekt terápiát.

A patológiai diagnosztika a nemzetközi sztenderdeknek megfelel

Kopper László úgy véli, Szentirmay professzor rosszul fogalmazott akkor is, amikor azt állította hogy egy bizonyos sztenderdhez, vagy legjobb ellátáshoz viszonyítva hiányosak a patológiai leletek. Kopper elmondta: "A patológiai munka az pontosan úgy épül fel, mint sok más az egészségügyben. Tehát a progresszív diagnosztikai eljárások vannak, ami azt jelenti, hogy vannak az alapszintű módszerek, amiket minden patológiai osztályon el tudnak végezni, és vannak valóban csúcstechnológiák. Amikről lehet beszélni. nyilván nem mindenhol hozzáférhető, de hozzáférhetők. Ezek azért fontosak, mert a napjainkban a daganatos betegek gyógyítására előállított gyógyszerek nagyon sokszor úgynevezett molekuláris hatással rendelkeznek, célpontokkal rendelkeznek, és ezeket a célpontokat ki kell mutatni. Magyarországon kb. 6-7 ilyen centrum van, de minden olyan esetben, amikor a klinikus úgy gondolja, hogy erre szükség van, ezt a vizsgálatot elvégzik. Tehát én nem gondolom, de nemcsak nem gondolom, hanem biztos vagyok abban, hogy szakmailag a diagnosztika az alapjától a tetejéig Magyarországon korrekt. És a nemzetközi sztenderdeknek megfelel."

A halálozási arány mértékéről nem tehetnek a patológusok

A műsorvezető felvetésére, miszerint Magyarország a térségben a daganatos megbetegedések számát és a halálozási arányt tekintve az elsők között van a Patológiai Szakmai Kollégium elnöke hangsúlyozta, a daganatok elleni küzdelem az társadalmi probléma és nemcsak az egészségügyé. Szerinte nem lehet a patológusokat felelőssé tenni a halálozási arányért sem. Kopper László elmondta: a felismert daganatok kezelése ma Magyarországon ugyanúgy történik, azonos stádiumban, mint Európában vagy Amerikában  bárhol. Tehát a magyar betegeknek az életkilátásai - az Országos Onkológiai Intézet által, két évvel ezelőtt publikált statisztikája alapján -, ugyanolyan mint Európában bármelyik nálunk fejlettebbnek mondott országban.

A teljes beszélgetést az Este honlapján tekintheti meg!

(forrás: m1)
hirdetés

Könyveink