2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Új bevándorlási politika az Egyesült Királyságban

A brit kormány nyilvánosságra hozta az első részleteit az új bevándorlási politikájának, ám a kapott információk nem igen nyugtatták meg az aggódó egyetemeket, amelyek attól tartanak, hogy nem, vagy csak nagyon nehezen tudják alkalmazni külföldi tudósaikat.

A Theresa May brit belügyminiszter nyilatkozata szerint a kormány új éves korlátozást - 21.700 fő - vezet be az Európai Unión kívülről érkező országok emigránsainak számában. 2009-ben 28.000, nem EU-s képzett (Tier 2) és nagyon képzett (Tier 1) szakember érkezett az országba. A tervezet egyben módosítja a Tier 1-et és bevezeti a "rendkívüli tehetség" meghatározását, melyre összesen ezer tudós, művész és oktató pályázhat, bár May nyilatkozata arra nem tért ki, hogyan tehetik ezt meg.

A belügyminiszter úgy fogalmazott, az új bevándorlási terv lehetővé teszi, hogy Nagy-Britannia versenyképes maradjon a nemzetközi munkaerőpiacon.

Az új Tier 1 és 2 limitek a sokat kritizált, májusban bevezetett havi, egyetemeknek járó vízum-juttatásokat váltja fel, melyet az újonnan megválasztott kormány májusban vezetett be. 

A belügyminiszterrel ellentétben Wendy Patt, az Egyesült Királyság legnagyobb egyetemeit tömörítő Russel Group főigazgatója szerint egyelőre nem világos, hogy a nyilvánosságra került számok javítják-e az ország helyzetét az akadémiai tehetségek globális piacán. A Russel csoport egyik tagja, a Cambridge egyetem még ennél is tovább ment, nyilatkozatban tiltakozott a szabályozás ellen.

"Egyetemünk nem tudja majd tartani helyét a világranglistán, ha akadályozzák abban, hogy nemzetiségüktől függetlenül a legtehetségesebb, legfényesebb elméket alkalmazzuk. A jelenlegi tervezet veszélyezteti, hogy ma felvegyük mindazokat az akadémiai vezetőket és kivételes fiatal tehetségeket, akikből a holnap Nobel-díjasai lesznek."

Nicola Dandridge, az Egyesült Királyság legnagyobb felsőoktatási lobbi csoportjának vezetője - amely igen erősen befolyásolja a kormány politikáját - óvatosan dicsérte May terveit: 

"Jó dolog, hogy a kormány meghallgatta a kutatók közössége által felhozott érveket arról, hogy biztosítani kell a tudomány különlegesen tehetséges embereinek a megfelelő lehetőséget Nagy-Britanniában a Tier 1-en belüli új "útvonalak" kialakításával."

Ugyanakkor Dandridge aggodalmát is kifejti azzal kapcsolatban, hogy a kormány meghatározná azt is, ki tartozik a "kivételes tehetség" kategóriájába. Mint mondja, a tehetséget nehéz mérni, ezért ő és az általa irányított szervezet fontosnak tartja tisztázni a részleteket és arra kéri a kormányt, hogy további egyeztetéseket folytasson a bevándorlási javaslatokról.

Egy másik érdekvédelmi csoport, a Campaign for Science & Engineering (CaSE) elnöke ezzel kapcsolatban úgy nyilatkozott: "Eddig kivételesen kevés részletet tudtunk meg a "kivételes tehetségek" meghatározásáról. A világ vezető kutatói és mérnökei közül az Egyesült Királyságnak ezernél jóval többre van szüksége, ezért azt reméljük, hogy a nyilvánosságra került adatok csak egy puzzle egy-egy darabjai. Mindazonáltal üdvözítő a tudat, hogy a focisták mellett immár a tudósok is kellő figyelmet kapnak a Belügyminisztériumtól."

(forrás: Science Now)

cimkék

hirdetés

Könyveink