hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

Új finanszírozási technikák kellenének a rákgyógyászatban

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár összefoglalót és következtetéseket tett közzé az onkológiai ellátások – jelenleg mintegy évi 160 milliárdos  –  finanszírozásáról.

Az összefoglaló – miután tételesen végigveszi a finanszírozási technikákat és költségvetési terheket  –  konklúzióként a következőt szűri le:

A feltárt finanszírozási és epidemiológiai adatok a lapján számíthatunk arra, hogy a jövőben is kiemelt területként kell tekintenünk az onkológiára. Annak érdekében, hogy a hazai onkológiai megbetegedések gyógykezelésére fordított erőforrások felhasználása hatékonyan legyen, szükségessé vált a világos szakmapolitikai elvárások és célok lefektetése. Ennek érdekében ajánlatos volna a rövid-, és hosszútávra is kitekintő onkológiai stratégia felállítása, amely kiterjed a megelőzésre, szűrésre, diagnosztikára és a kezelésre is. A várható költségrobbanás kivédésére egyre inkább szükségessé válik új finanszírozási technikák bevezetése, amely akár pusztán pénzügyi, akár eredményességi alapon megosztja a kockázatot a finanszírozó és a gyógyszercég között. A társadalmi felelősségvállalásnak a költségek vonatkozásában is meg kell jelennie, az orvosok részéről a terápiaválasztásban is fokozatosan kell érvényesíteni a költséghatékonysági szempontokat is – olvasható az összefoglalóban, ami innen letölthető.

(forrás: OEP)
hirdetés

Könyveink