hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.

Új szabályok készülnek a gyógyszerbefogadáshoz

Néhány újabb gyógyszer befogadását, illetve egyes biológiai szerek közötti árverseny megindítását szolgálja a kormány honlapján közzétett legfrissebb rendelettervezet.

Az augusztus elején életbeléptetni tervezett rendelet

  • a törzskönyvezett gyógyszerek és a különleges táplálkozási igényt kielégítő tápszerek társadalombiztosítási támogatásba való befogadásának szempontjairól és a befogadás vagy a támogatás megváltoztatásáról szóló 32/2004. (IV. 26.) ESzCsM rendeletet és
  • a finanszírozási eljárásrendekről szóló 31/2010. (V. 13.) EüM rendeletet

kívánja módosítani.

A tervezethez mellékelt indoklás szerint az egyes biológiai terápiák esetében nem alakult ki árverseny, mert a készítmények egymással nem helyettesíthetők, és ritkábban történik közöttük váltás. A támogatási szabályok módosításával megszüntethető ezen készítmények kivételes helyzete, és hatékonyan megindítható az árverseny.

Az új szabályok emellett konkrét gyógyszerek támogatása érdekében is módosítanának a befogadási feltételeken. Ilyenek a Champix filmtabletta, az Efient filmtabletta, a Nexavar filmtabletta, valamint az Exviera, a Viekirax  és a Harvoni filmtabletták.

Ezen felül a rendelet egyik melléklete újrafogalmazza a hepatitis C vírus okozta krónikus májgyulladás diagnosztikájának és kezelésének finanszírozási eljárásrendjét is.

A tervezet teljes szövege itt érhető el, illetve innen tölthető le.

(forrás: kormany.hu)
hirdetés

Könyveink