hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Új vastagbélrákteszt került a piacra

Új, fájdalommentes, beavatkozást nem igénylő vastagbélrákteszt segítheti a kór megelőzését. Az új módszer az első, amely a székletben kimutatja a rákkal összefüggő DNS-t – írja az MNO.

A Cologuard nevű új tesztet engedélyezte az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszer-ellenőrzési Hivatal (FDA), hétfőtől receptre elérhető a szűrés az amerikai Mayo Klinikán, majd hamarosan az egész országban.

A forgalomban lévő tesztek közül sok vizsgálja a székletben található vért, ezt a Cologuard is elvégzi, ezen felül azonban megkeresi a rákra vagy a rákot megelőző polipra utaló DNS-t is. A székletmintát elemzésre laboratóriumba kell küldeni.

Ha a teszt eredménye pozitív, a következő lépés a kolonoszkópia, vagyis vastagbéltükrözés, amikor vékony, kamerával felszerelt csövet bocsátanak a vastagbélbe. A kolonoszkópia alkalmas a polip eltávolítására, így az eljárás nemcsak megállapítja, hanem meg is előzheti a vastagbélrákot – olvasható az mno.hu-n.

***

Idén februárban közöltük Az onkológia és a gasztroenterológia határterületén címmel dr. Landherr László, az Uzsoki utcai Kórház Onkoradiológiai Központjának osztályvezető főorvosa és dr. Bene László, a Péterfy Sándor Utcai Kórház osztályvezető főorvosa beszélgetését, abből idézzük fel az alábbi részt:

BL: Most jöjjön mindkettőnk „kedvence”, a vastagbélrák. Miért szeretjük mi, gasztroenterológusok? Mert a vastagbélrák előállapotát könnyen észre lehet venni, azt jól lehet kezelni. Azaz meg lehet előzni a rák kialakulását, ugyanis a rákok 90 százaléka polipból alakul ki, a polip pedig endoszkóposan felfedezhető, az alatt az ülés alatt már el is távolítható.  Ha a vastagbélrákot fedezzük fel korai állapotban, akkor is jó, 90 százalékos az 5 éves túlélés – ez a legjobban gyógyítható gasztrointesztinális daganat.

LL: A szűrésnek nagyon nagy a szerepe.

BL: És itt van a nagy bánatunk: az egészségbiztosító nagy pénzeket költ inoperábilis, inkurábilis vastagbéldaganatok kezelésére, azonban nincs szűrés, aminek révén ezen inoperábilis, inkurábilis daganatok megelőzhetők lennének.

LL: Egy áttétes vastagbéldaganat kezelési költsége havonta kb. 600.000 forint – 4 keze-6 éves kezelés alatt ez óriási összeg. Ennyi pénzből bőven lehetne fedezni a szűrés költségeit.

BL: Ha pl. endoszkóppal eltávolítok egy polipot, az egészségbiztosító fizet a kórháznak 30.000 forintot, ennyibe kerül, hogy a daganatot megelőzzem. Tudható, hogy az 50 év feletti férfiak esetén 25 százalékos az esély, hogy adenoma van a bélrendszerben, nők esetében 15 százalék. A vastagbélszűrés következtében világszerte csökkenő tendenciát mutat a vastagbélrák előfordulása – ezzel szemben Magyarországon még mindig nincs szűrőprogram. Most a székletvértesztet akarják szűrésként bevezetni, mert olcsó, azonban  székletvértesztnek mindössze 30 százalékos a találati aránya, vagyis csak arra jó, hogy hamis biztonságérzetet keltsen. Az endoszkópos szűrés lenne a megfelelő, a székletvérteszt kidobott pénz.

LL: És mivel nincs szűrés, valamint a tünetek sokszor szegényesek, vagy a beteg nem vesz róluk tudomást, ezért az orvoshoz fordulók kb. 50 százalékában már a felismeréskor áttétes a betegség.

 

(forrás: MNO, MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés