hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Újabb Richter-befektetés

A Richter Gedeon gyógyszergyár a német Grünenthal fogamzásgátló termékportfóliójának megvásárlásával tovább erősíti nyugat-európai pozícióját a nőgyógyászati termékek területén, és saját értékesítési hálózat kiépítésére törekszik Nyugat-Európában.

Bogsch Erik, a társaság vezérigazgatója szerdai sajtótájékoztatóján elmondta: a 236,5 millió euró vételárat a Richter részben meglévő készpénzállományából, részben pedig kölcsönből fedezi. Hozzátette, hogy a svájci PregLem megvásárlásával egy hónappal ezelőtt és a mostani akvizícióval a Richter Gedeon készpénzállománya a nullához közelítene. A kölcsön felvétele mellett azért döntöttek, hogy ne használják fel az utolsó fillérig a készpénzállományt. A tranzakció zárása a német versenyhivatal jóváhagyásától függően várhatóan 2010 decemberében történik meg.

A mostani akvizíció forgalom- és eredménynövelő hatása már a jövő évtől érződik majd a Richter számaiban. A Grünenthaltól átvett portfólió éves forgalma 72 millió euró. A termékek átlagos fedezeti hányada meghaladja a 80 százalékot - közölte a vezérigazgató. Bogsch Erik évi 15 millió euróra becsülte a kiépítendő értékesítési hálózat működtetésének költségeit, 80-100 fős létszámmal számolva.

Mit vállalt a Richter?

A megállapodás értelmében 2012-től a Richter gyártja majd a Grünenthal GmbH-tól megvásárolt termékeket. A forgalmazási jogokat a német vállalat csak a latin-amerikai piacra tartja meg, de 2012-től erre a piacra is a Richter látja el a készítményekkel a Grünenthalt. A vezérigazgató elmondta, hogy a gyártás Magyarországra telepítése nem igényel beruházást, a meglévő kapacitások kihasználásával megoldható.

Arra a kérdésre, hogy a Richter osztalékpolitikáját befolyásolják-e az akvizíciók, Bogsch Erik úgy válaszolt: a cégvezetés a jelenlegi álláspontja szerint folytatni szeretné az eddigi stabil osztalékpolitikát, amennyiben erre meglesz a lehetősége. Hozzátette, hogy az osztalékra minden év márciusában tesz javaslatot az igazgatóság.

Alig egy hónapja, október 7-én jelentette be a Richter, hogy 445 millió svájci frankért (337 millió euró) megvette a svájci PregLem gyógyszeripari vállalat 100 százalékát.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink