hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Újabb szuperkórház jöhet

A két pesti és a két budai szuperkórház mellett a Semmelweis Egyetem (SE) is kiemelt szerepet kapna a jövőben a fővárosban és a környékén élők egészségügyi ellátásában – értesült a Magyar Idők.

Ennek azonban alapfeltétele, hogy az egyetemen is elérhető legyen az egészségügyi szolgáltatások teljes spektruma, amelyek közül ma még több is hiányzik, így például a sürgősségi ellátás, a traumatológia, az idegsebészet, a krónikus ellátás és a rehabilitáció.

A probléma viszonylag egyszerűen orvosolható, ha létrejön az egyetemi kórházi kategória, és több közkórház is egyetemi fenntartásába kerül. A Rókus-, a Merényi-, sőt akár a Szent János-kórház egy része is a Semmelweis Egyetemhez kerülhet ily módon, bár erről nem az egyetemek döntenek.

A gyakorlati orvosképzés feltételeit nemcsak bővíteni, hanem javítani is kell, nagyrészt ezt a célt szolgálja az infrastruktúra bővítése, korszerűsítése. A kormány néhány ilyen projektről már döntött, mint a legutóbbi Kormányinfón Lázár János elmondta: ezek között van három klinika felújítása, egy új gyermekklinika létrehozása és a gyógyszerészkar, valamint a fogklinika fejlesztése. Arról nem beszélt, melyik három klinika újulhat meg, de a lap úgy tudja, hogy az egyetem szinte az összes telephelynél indokoltnak tartja ezt, ezek forrásigénye így összességében több tíz milliárd forint lenne, miközben már a fővárosi egészségügy átalakításának tervezett projektje is több mint kétszázmilliárdba kerül.

(forrás: Magyar Idők)
hirdetés

Könyveink