hirdetés
hirdetés
2024. április. 23., kedd - Béla.
hirdetés

Egészségügy: a kormányfő sakktáblája

Újra egyeztetésre hívták a 12 budapesti kórházvezetőt

Ismét raportra hívják a 12 fővárosi tulajdonú kórház első emberét - ezúttal Tarlós István rendelte magához őket - írja a Népszava, amely úgy fogalmaz, a kórházvezetőknek "hosszú távon nincs maradásuk az intézmények élén".

A lap szerint az is előfordulhat azonban, hogy a menesztések már nem Tarlós, hanem a kormányzat vállát nyomják majd, noha a budapesti fenntartású kórházak állami átvételének ügye még koránt sem lefutott. Komoly érdekharc látszik kibontakozni Orbán Viktor erős emberei között a fővárosban és országosan is, ám a kormányfő még nem mondta ki a végső szót az egészségügy jövőjét illetően.

Színjáték, háború, tényleges leváltások

A főpolgármesteri hivatal megerősítette a a Népszava információit, ugyanakkor nem adott bővebb tájékoztatást, hogy miről lesz szó az újabb tárgyaláson. A lap az "elmúlt napok történéseit elemző forrásokra" hivatkozva azt írja "a jól megszervezett színjátékot háború és valódi leváltások követik majd". Tarlós ugyan többször is, hangsúlyozottan kijelentette: "nem lesznek kirúgva a kórházvezetők", ennek ellenére arról hallani, hosszú távon nincs maradásuk, legfeljebb néhányan maradhatnak - nyugdíjas szakértőként.

Mindemellett egyelőre úgy tűnik, Orbán Viktor miniszterelnök személyes bejelentéséig, illetve a kormányhatározatig egyáltalán nem tisztázódik a budapesti kórházak, de az országos egészségügy jövője sem. Az utóbbi napok fővárosi történései ugyanis nem egyszerűen Tarlós kontra Pesti Imre párbajról árulkodnak, a budapesti kormánymegbízottnak, egyben a Fidesz befolyásos egészségpolitikusának Szócska Miklós egészségügyi államtitkár országos tervével komolyabb gondjai vannak.

Pesti Imre egészségügyi miniszter szeretett volna lenni

Úgy tudni, a Fidesz választási programjának egészségügyi fejezetét jegyző ex főpolgármester-helyettes Pesti leginkább az egészségügyi miniszteri posztra pályázott volna, ám Orbán még csak külön tárcát sem szánt az ágazatnak kormánya kialakításakor. Ezt követően kellett megfelelő széket nézni számára. Bonyolítja azonban a dolgot, hogy Pesti fideszes támogatói sem az egészségügyi államtitkár terveit preferálják.

Noha Szócska Miklós Semmelweis Terve valódi szakmai támogatást tudhat magáénak, már a vázlatos koncepcióban kikötött pontok sem tetszenek azoknak a kormánypárti politikusoknak, akik más módszerrel és saját költségen alakították, vagy alakítanák ki városi, megyei betegellátó rendszerüket. A vitairat 9 nagytérségre osztaná az országot, amelyeken belül hierarchikus betegellátási struktúrát hoznának létre az intézmények között.

Szócska célja, hogy racionalizálja és egyértelműsítse a betegutakat, és térségi összefogásokat - például közös gyógyszer- és anyagbeszerzést - valósítson meg az intézmények között, ebbe pedig nyilvánvalóan nem fér bele, hogy a szétválasztott régiókon keresztül működjenek hasonló társulások. Az államtitkár többször is kifejtette, az együttműködésre nem hajlandó intézmények és területek esetében állami közbeavatkozásra lehet számítani.

Jelenleg a fideszes, avagy a párt által támogatott városvezetők közül egyértelműen Tarlós István az, aki teljes mellszélességgel és nyilvánosan támogatja Szócska elképzelését.

 

Éppen ezért érthetetlen, hogy miért fontos az államnak átvenni a fővárosi kórházakat. Hacsak nem egy nagyobb politikai játszma része a terv. Arról már korábban is sokat lehetett hallani, a főpolgármesternek szálka a szemében, hogy Pesti volt a "kötelező" helyettese, ráadásul utódját, a napokban botrányt okozó Szentes Tamást sem Tarlós szemelte ki. Az új főpolgármester-helyettes Pesti köreiből került ki, éppen ezért érdekes, hogy Tarlós nem rúgta ki miután - állítólag a főpolgármester tudta nélkül - felmondott a 12 kórházvezetőnek.

A nagyhatalmúnak tartott fideszes szakpolitikus már tavaly nyáron szinte tényszerűen nyilatkozott a budapesti kórházak holdingba szervezéséről, ráadásul ennek részleteit is kifejtette: az intézmények főigazgatóinak januári menesztése után az üzemeltetési és pénzügyi felelősséget egyetlen holdingba koncentrálta volna, 2012-re befejezve az átalakítást.

Vélhetően Szócska Miklós is értesült az övét keresztülhúzó tervekről, így feltehetőleg nem véletlen a főpolgármesterrel való egyetértése, de talán Pesti decemberi kinevezése sem. Forrásunk szerint a legutóbbi csata utáni tájkép ellenére Pesti régóta igen közel áll Orbánhoz, ráadásul széles felhatalmazása van teljes Pest megye ügyeire, nemcsak a fővároséra. A Népszava úgy tudja, a Fidesz parlamenti frakciója is bizonytalan az ügyben, a képviselők két táborra szakadtak a szakkormányzat és Pesti között. Így viszont az egészségügy átszervezése körül kialakult fideszes belharc már valóban országos horderejű, főként hogy Orbán Viktor még nem foglalt állást egyik embere és koncepció mellett sem

A teljes cikk a Népszava oldalán olvasható.

(forrás: Népszava)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés