hirdetés
2024. április. 23., kedd - Béla.

Újra Honvédkórház

A Magyar Közlönyben megjelent határozat értelmében az intézmény hivatalos neve: „Honvédkórház - Állami Egészségügyi Központ (Honvéd, Rendészeti és Vasút-egészségügyi Központ)”. A 2007-ben több egészségügyi intézmény összevonásával létrejött ÁEK átnevezéséről a kórház felügyeletét gyakorló Hende Csaba honvédelmi miniszter döntött.

Az ÁEK-nek összesen 7 telephelye volt, most ezeket is, például az egykori MÁV Kórháznak helyet adó Podmaniczky utcai telephelyet is Honvédkórháznak hívják.

Az ÁEK-et 2007-ben a BM kórház, a Szabolcs utcai kórház, a központi MÁV Kórház, a Budai MÁV kórház és az akkori Honvédkórház összevonásával hozták létre. Ezeken kívül idecsatolták a Magyar Honvédség balatonfüredi, verőcei és hévízi egészségügyi intézményeit. A kórház átvette az elődintézmények összes betegét, így a honvédségi, rendészeti dolgozókat, a vasutasokat, ezek hozzátartozóit és az érintett szervek nyugdíjasait, valamint a terület szerinti lakosok ellátást is feladatul kapta. Az intézmény több mint ezer aktív ágyon összesen csaknem 2,8 millió lakos egészségügyi ellátásáért felelős.

A honvédelmi miniszter első intézkedései között mentette fel az intézmény korábbi főigazgatóját, Szilvásy Istvánt. Az indoklásban szakmai és morális válságra hivatkoztak, utalva ezzel a botrányra: vélhetően TAJ-számokkal éltek vissza az intézmény VIP-belgyógyászatán: magyar társadalombiztosítási jogosultság nélkül kezeltek éveken át külföldi pácienseket úgy, hogy a TAJ-számok valódi tulajdonosai nem tudtak erről.

Ugyanakkor a köztársasági elnök egy hónapja zászlószalaggal ismerte el az ÁEK három éves tevékenységét. Az átadó ünnepségen jelentette be Hende Csaba honvédelmi miniszter, hogy az egészségügyi intézményt ismét Honvédkórháznak hívják majd.

(forrás: HírTV, MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink