hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Újra napirenden az evangélikusok kórházalapítása

Előterjesztés készült a kormány részére a Magyarországi Evangélikus Egyház  egészségügyi intézményének megalapításával összefüggő intézkedésekről – írja az evangelikus.hu.

A dokumentum jogalapot teremt arra, hogy 2015-ben tárgyalást kezdjen az emberi erőforrások minisztere és az evangélikus egyház elnöksége, valamint a 2016-os költségvetés tervezésekor a kormány -  az egyházi egészségügyi intézmények kiegészítő támogatásáról döntve - az evangélikus intézmény működtetésének anyagi feltételeit is megnyugtatóan rendezze. A dokumentum a napokban kezdte meg közigazgatási útját, s június végére kerülhet előzetes anyag a kormány asztalára - írják.

A tervezett helyszín az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet (OORI) ingatlanán megürült két pavilon, ahol nem poliklinikát, hanem speciális funkciókat ellátó intézményt terveznek működtetni.

A két épületben harminc-harminc ággyal működne a mozgásszervi rehabilitáció. „Ugyanakkor kiemelten fontos a járóbeteg-ellátás lehetősége is – írja az evangelikus.hu. – Az egyházunkhoz tartozók, koruktól függetlenül, az ország bármely részéről evangélikus hátterű szakrendeléshez fordulhatnának majd. A jogszabály által előírt szolgáltatások szakmai hátterét, például a diagnosztikához szükséges berendezéseket, a labort pedig az OORI adná.” Sikeres működés esetén a bizalom Nyíregyházától Szombathelyig ide irányíthat majd sokakat. Ahogy Cserháti Péter főorvos [korábbi helyettes államtikár - a szerk.] megjegyzi: a „kapcsolati evangélikus kórház” már régóta létezik, most végre talán a gyakorlatban is megvalósul.

A Magyarországi Evangélikus Egyház (MEE) évtizedek óta törekszik arra – idézi fel a lap  –, hogy – a többi történelmi felekezethez hasonlóan – az egészségügy területén is intézményesen vehessen részt a rászorultak ellátásában. A Fébé Evangélikus Diakonisszaegyesület már az 1940-es években tervezte – a református Bethesda Kórházhoz hasonló – egyházi gyógyító intézmény létrehozását. Ezt azonban az 1950. évi államosítás és a diakonisszaegyesületek feloszlatása megakadályozta. A rendszerváltozás után, 2002-ben lett ismét aktuális a terv; a kórház lehetséges helyeként szóba került a Sportkórház területe is. 2006 májusában tárgyalás folyt a kormányzattal arról, hogy az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet egyes pavilonjaiban kaphatna helyet a kórház. A történelem kereke ismét fordult. Az MEE elnöksége 2014. október 31-én vetette fel ismét az intézményalapítás kérdését, amikor az új soltvadkerti egyházi óvoda átadása alkalmával megbeszélést folytatott a miniszterelnökkel. A történelmi felekezetek vezetőinek Balog Zoltán emberierőforrás-miniszterrel november 20-án tartott egyeztetése nyomán született meg a döntés, hogy a kérdésben a tárgyalás kereteit megszabó kormányhatározat kiadása indokolt – olvasható az evangelikus.hu-n.

(forrás: Evangélikus.hu)
hirdetés

Könyveink