hirdetés
hirdetés
2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.
hirdetés

Ungváron járványszünet az iskolákban

Ungvár polgármestere háromnapos kényszerszünetet rendelt el az influenza gyors terjedése miatt a város valamennyi iskolájában. Itthon már több mint 60 kórház rendelt el részleges vagy teljes látogatási tilalmat.

Az ungvári járványügyi rendkívüli bizottság hétfői ülésén döntött úgy, hogy a tanintézetekből jelentett, növekvő számú hiányzások és az általános járványhelyzet romlása miatt javasolja Viktor Pogorelov polgármesternek az iskolai oktatás szüneteltetését a városban. Az ungvári polgármesteri hivatal sajtószolgálatának jelentése szerint a 30 iskolát érintő járványszünet a felső légúti fertőzések terjedésének a megelőzését szolgálja.

A kárpátaljai megyeszékhely óvodáit az intézkedés nem érinti, a gyermekintézmények a szokásos rendben működnek tovább.

Itthon már több mint hatvan kórházban van látogatási tilalom

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) közlése szerint múlt csütörtökön a fővároson kívül tizenkét megyében volt szükség ilyen jellegű korlátozásra, mostanra viszont Békés és Heves megye kivételével már mindenhol van olyan kórház, ahol látogatási tilalmat kellett bevezetni.

Számos kórházban teljes körű a látogatási tilalom, más helyeken viszont csak bizonyos osztályok nem látogathatók; a legtöbb esetben az intenzív osztály, a szülészeti-nőgyógyászati, illetve a gyermekrészlegek.

Budapesten egész intézményre kiterjedő látogatási tilalom van érvényben a Nyírő Gyula Kórházban, részleges a korlátozás egyebek mellett a Heim Pál, a Szent László, a Szent István, valamint a Szent János kórházban.

A Dunántúlon Veszprém, Komárom-Esztergom és Fejér megyében több kórházban is teljes körű látogatási tilalmat rendeltek el, tilos a látogatás továbbá a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központjában, a Soproni Erzsébet Kórházban, Kaposváron a Kaposi Mór Kórházban, a celldömölki kórházban és a szombathelyi Markusovszky Kórházban is. Csongrád megyében a szentesi kórházban már január 18-a óta az egész intézményben tilos a látogatás. Valamennyi osztályra kiterjedő látogatási tilalom van érvényben a Miskolci Semmelweis Ignác Egészségügyi Központban, a szolnoki Hetényi Géza kórházban és salgótarjáni Szent László Megyei Kórházban is.

A tisztiorvosi szolgálat felhívta a figyelmet arra, hogy a felsorolás kizárólag a megyei kormányhivatalok népegészségügyi szakigazgatási szerveinek tudomására jutott kórházi látogatási tilalmakat tartalmazza.

Az országban folyamatosan emelkedik az influenzaszerű megbetegedések száma. A betegek között sok a gyermek, a leginkább veszélyeztetettek a 15-34 év közöttiek. Több óvodában és iskolában a gyerekek jelentős része hiányzik ezért sok helyen szünetet rendeltek el.

Az ÁNTSZ-nél mostanáig tíz olyan halálesetet tartanak számon, amikor az áldozat szervezetében kimutatták az influenza valamely típusát. A legutóbb a múlt pénteken a szombathelyi Markusovszky Kórház vezérigazgatója közölte az MTI-vel, hogy az intézményben meghalt egy 74 éves ember, akinél a vizsgálatok a H1N1 vírus jelenlétét igazolták.

A korábbi áldozatokról azt közölték: hat betegnél az influenza A(H1N1) 2009 vírusát, háromnál pedig a B vírust mutatták ki. Az áldozatok egyike egy 5 éven aluli gyermek, öten a 35-59 éves, hárman pedig a 60 éven felüli korosztályhoz tartoznak. Valamennyi felnőtt áldozat - egy vagy több krónikus betegsége miatt - az influenza szempontjából fokozottan veszélyeztetett emberek csoportjába tartozott, influenza elleni védőoltást nem kaptak.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés