hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

USA: az egészségügy jobban teljesít

Négy évvel a reformtörvény beiktatása után a Commonwealth Fund arra a következtetésre jutott, hogy az USA egészségügyi rendszere jobban teljesít, mint 2010-ben – írja az eski.hu.

A 2010 márciusában életbe lépett reform fő célja az volt, hogy fedezetet kínáljon több millió biztosítás nélküli amerikai lakos számára – emlékeztet a lap. –  A törvény által létrehozott biztosítási piacokon keresztül történő biztosításvásárlás 2013. októberben indult el.

A kutatóintézet hét területet vizsgálva igyekezett megítélni a törvény eredményeit. Ezek között egyértelmű sikernek értékelték például, hogy 2014. április és június között a 19-64 éves biztosítás nélküli lakosok száma 20%-kal csökkent, ami 9,5 millióval kevesebb biztosítatlan felnőtt lakost jelent.

A piacon vagy a Medicaid-en keresztül biztosítást szerzett emberek 60%-a már használta is az új fedezetet az ellátás igénybevételére, 62%-a pedig közölte, hogy korábban nem lett volna képes elérni vagy megfizetni ehhez hasonló egészségügyi ellátást. A fedezettel rendelkezők az általuk választott orvosokat látogathatják, és a vizitek várakozási ideje az országos átlagnak felel meg.

Az egészségügyi törvény az ellátó rendszer reformjára és a költségek ellenőrzésére is tartalmaz programot, bár ezek a rendelkezések kevesebb figyelemben részesültek a biztosítási reformokhoz képest – emlékeztet az eski.hu-n ismertetett tanulmány. – Becslések szerint 2013-ban az egészségügyi kiadások 3,6%-kal növekedtek, míg a reformtörvény bevezetése előtt az évenkénti növekedés 7,2% volt. A munkahelyi biztosítás díjainak éves növekedése is enyhülést mutat.

Az egészségügyi törvény főbb minőségjavító intézkedései az idősek ellátását fedező Medicare-re összpontosítanak – idézik fel. – 2013-ban az előző évhez képest a Medicare kórházi újrafelvételek közel 10%-kal csökkentek az egészségügyi törvény által megvalósított program támogatásával (Medicare's Hospital Readmissions Reduction Program). Ez 150 ezerrel kevesebb kórházi újrafelvételt jelent – olvasható az eski.hu-n.

(forrás: GYEMSZI [ESKI])
hirdetés

Könyveink