hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Üzent az elégedetleneknek a kórházfenntartó

A konszolidáció technikailag gyorsan, hatékonyan és konfliktusoktól mentesen ment végbe; az ágazati beszállítók elégedettek – írja a kórházfenntartó főigazgató-helyettes a Napi Gazdaságban.

Szentes Tamás miután leszűrte: „az intézmények adósságállománya az utóbbi évek leg­alacsonyabb szintjére csökkent”, így folytatja:

„Az ágazat körül azonban továbbra is viharok dúlnak. Ezek részben a bérek rendezését, részben ezzel összhangban a kórházak finanszírozását helyezték a fókuszba. A dolgozói bérek rendezését célzó mozgalom a „fekete ruhás ápolónővel” indult. Az ő történetében egy fontos tanulság van, mégpedig az, hogy egy egyértelműen deviáns magatartásforma sikeres lehet, és a társadalomra káros viselkedésnek nem tudunk korlátot szabni. Mert mi is történt? Egy ápolónő a munkahelyén fekete ruhát vett és úgy végezte munkáját, úgy ment betegek közé és ápolta őket, tiltakozásul azért, mert véleménye szerint munkáltatója nem fizette ki járandóságát. Tiltakozni természetesen egy jogállam nyújtotta keretek között lehet, és alacsony jövedelmük miatt ez érthető is, azonban súlyos betegek közé a gyász szimbólumát jelentő fekete színben – legyen az ruha vagy akár szalag – bemenni kifejezetten káros, és a betegek lelki, mentális állapotát rontó cselekedet. Ennek ellenére a mozgalom elterjedt az országban, úgy, hogy csak minimális ellenállásba ütközött néhány jobb érzésű intézményvezető részéről. Ez sajnos már nyilvánvaló értékválságot tükröz az ágazatban, mert annak küldetését – a betegek fizikai és mentális gyógyítását – figyelmen kívül hagyó magatartásnak enged teret” – olvasható az Állami Egészségügyi Ellátó Központ főigazgató-helyettesének tollából a napigazdasag.hu-n.

(forrás: Napi Gazdaság)
hirdetés

Könyveink