hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Üzentek a harmadik Orbán-kormánynak

Az innovatív gyógyszergyártók a következő kormány partnerei kívánnak lenni a gyógyszertámogatási rendszer továbbfejlesztésében – írja egyesületük az új ciklus kezdésére időzítve.

Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete közleményében a forrásbevonás kapcsán egyebek mellett arról ír: fel kell készülni arra, hogy jóval nagyobb azoknak a generációknak a létszáma, akik a következő években abba az életkorba lépnek, amikor az egészségügyi kiadások nagy része jelentkezik. Amennyiben a gyógyszerhez jutás esélyét az átlagos európai szintre szeretnénk emelni – vagy legalább az eddigi színvonalát fent kívánjuk tartani –, ehhez is szükség lesz a jelenlegi források növelésére.

A finanszírozásban is igénylik a holisztikus szemléletet. Szerintük a gyógyszerek finanszírozásával kapcsolatos döntések során a költségekkel azonos mértékben kell értékelni a terápia által nyújtott, tágan értelmezett előnyöket, beleértve például azokat is, amik a foglalkoztatásban vagy a szociális ellátásban jelentkeznek.

A hatékonyabb gyógyszertámogatási rendszer kialakításáról azt írják, hogy ahhoz feltétlenül szükséges lenne a jelenleginél átláthatóbb folyamatok, rövidebb átfutási idők és egységes döntési szempontok alkalmazása.

A nemzetközi gyógyszerfejlesztésről megállapítják, hogy Magyarország jól teljesített az elmúlt évtizedekben a nemzetközi klinikai kutatásokban történő részvétel területén. Azonban e pozíció megőrzése, lehetőség szerint erősítése, fokozott támogatást igényel az egyre erősödő nemzetközi versenyben – írja közleményében az egyesület.

(forrás: Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete )

cimkék

hirdetés

Könyveink