hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Vagy a beteg üdve, vagy a gazdaságos működés

Fontos lenne a kölcsönös bizalom. Az, hogy az orvosok elhiggyék, az államtitkárság nem ellenük dolgozik, de a politikának is el kellene hinnie, hogy a kórházvezetők, az orvosok és nővérek többsége is azt szeretné, ha a betegnek jó lenne, mondja a Magyar Időknek adott interjúban Rácz Jenő exminiszter.

– Az egészségügy jelenlegi irányítója, bár orvosként végzett, magát inkább tartja menedzsernek, és keményebben neki is megy, neki mer menni az orvosoknak. Például azzal az állításával, hogy az egészségügy ma nem a betegek, hanem saját maga, kvázi az orvosok érdekeit szolgálja. Ön kétszer volt kórházigazgató és egyszer miniszter, de többször is hangsúlyozta, hogy mindig orvosként gondolkozott. Mennyire tud Ónodi-Szűcs Zoltán ilyen jellegű megnyilvánulásaival egyetérteni?
– Az orvosnak ugyanaz az alapelve, mint neki: a beteg üdve a legfőbb törvény, vagyis mindent ennek kell alárendelni. Ez azonban a jelenlegi forráshiányos helyzetben nem összeegyeztethető azzal a szemlélettel, hogy a kórházaktól egyúttal gazdaságos működést várnak el. A kettő nem megy együtt. A kórházaknak azért van adósságuk, mert a kórházigazgatók akkor is meg fogják rendelni a gyógyszert, az orvosi eszközt, ha tisztában vannak vele, hogy aktuálisan nincs rá fedezetük, éppen azért, hogy el tudják látni a beteget. Fontos lenne a kölcsönös bizalom. Az, hogy az orvosok elhiggyék, az államtitkárság nem ellenük dolgozik, de a politikának is el kellene hinnie, hogy a kórházvezetők, az orvosok és nővérek többsége is azt szeretné, ha a betegnek jó lenne. Ha az erőinket az forgácsolja szét, hogy egymás jó szándékát folyamatosan megkérdőjelezzük, nem jutunk sehová, és a sporthasonlatra visszatérve, egyetlen touchdownt (gólt) sem fogunk tudni elérni.

– Ezt a kölcsönös bizalmat azonban jelenleg is folyamatosan rombolja mindkét fél. Laikusként nem lehet eldönteni, hogy most akkor tényleg nagy a baj a kórházi fertőzések terén, ahogyan azt egyes orvoscsoportok állítják, vagy semmivel sem rosszabb a helyzet, mint más országokban, miként az ÁNTSZ mondja. De az ön által említett gazdálkodással kapcsolatban is most jönnek ki az Állami Számvevőszék jelentései, amelyek súlyos közbeszerzési szabálytalanságokról írnak. Ezt ön a betegellátási érdekkel indokolja.
– Tudomásul kell venni, hogy ebből a pénzből ezt az ellátórendszert a szakmai szabályok szerint nem lehet működtetni. Igazuk van a zúgolódó orvoscsoportoknak abban, hogy ha minden szabályt betartanának a kórházakban, megállna az élet. Mondok egy példát. Egy nagyüzemben működő kórháznál – így nálunk, Veszprémben is – számtalanszor előfordul, hogy hirtelen elfogy vagy elromlik valami. Jön például az osztályvezető főorvos, és közli: éjszaka nem fog tud gyomorvérző beteget ellátni, mert elromlott az egyik ehhez szükséges eszköz. Választhatok, hogy azt mondom, akkor addig nem fogadunk ilyen beteget, amíg ezt az eszközt közbeszerzésen meg nem vásároljuk, ami hetekbe telik. Vagy felküldök egy kocsit Pestre, és megvásároltatom a milliós eszközt, tudván, hogy éppen megszegem a közbeszerzési szabályokat.

A teljes interjú

(forrás: Magyar Idők)
hirdetés

Könyveink