hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Valójában védelmi pénzt szednek

„A betegek belefásultak az időről-időre előkerülő egészségügyi vitákba, és biztos, ami biztos alapon inkább zsebbe fizetnek” – összegzi a helyzetet egy betegszervezet vezetőjével a Népszava.

A lap a hálapénzvita legfrissebb fejleményei, nevezetesen a büntetőtörvénykönyv tervezett „engedékeny pontosítása” apropóján ír, ez alkalomból idézik Kovácsy Zsombor ügyvédet, az egykori egészségbiztosítási felügyelet vezetőjét is:

- Furcsa módon ennél még az utóbbi évek bizonytalan jogi helyzete is jobban segítette a paraszolvencia eltüntetését – értékel a szakjogász, aki szerint a legnagyobb baj az, hogy az egészségügyet érintő egyetlen, mostanában felszínre került javaslat sem kínál átfogó megoldást az ágazat bajaira. Néhány napja a Magyar Nemzetben ezt úgy fogalmazta meg Gaál Péter, a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Közszolgálati Karának dékánja, a hálapénzrendszer hazai kutatója, hogy olyan egészségügyet kellene kialakítani, ami a beteg szempontjait is figyelembe veszi, de ennek még a körvonalai sem látszanak.

Kovácsy Zsombor is egyetért azokkal, akik szerint fokozatosan, a biztosító és a szolgáltatók érdekviszonyainak és a motivációs rendszer egészének átalakításával lehet elérni a hálapénz eltűnését, ehelyett azonban folyamatosan „azt hazudjuk, hogy ingyenes a magyar egészségügy”. A borítékok pedig egészen addig vándorolnak az orvosok zsebébe, amíg az ellátási rendszer átláthatatlan és kiszámíthatatlan a beteg számára, amíg kiszolgáltatottnak érzi magát, és amíg nincs meg a bizalom, hogy pluszpénz nélkül is jó ellátást kap – olvasható a nepszava.hu-n.

(forrás: Népszava Online)
hirdetés

Könyveink