hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Változatlanul mostohagyerek

Országosan és Somogy megyében is egyre kevesebb fogorvos vállal az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) által finanszírozott körzetet – mondta el a Sonline-nak Herczeg Olga, a Magyar Orvosi Kamara Fogorvosi Tagozatának alelnöke.

– Az utóbbi 12 évben több mint 1000 fogorvos távozott külföldre – mondta el a lapnak Herczeg Olga, aki szerint van olyan hely a megyében, ahol 2004 óta nincs körzeti fogorvos.

A fiatal fogorvosok nagy része nem vállalja a tartósan alulfinanszírozott körzeteket, ahol a lakosság zömének fogászati ellátása történik. A jövőjüket magánpraxisban vagy külföldön képzelik el. A magánszférában is inkább a már jól menő, főként külföldi betegkörrel rendelkező rendelőkben helyezkednek el. Kevesen vállalják a saját magánrendelő megteremtésével járó magas költségeket, s az egészségügyi vállalkozás alapításához kötődő bürokratikus megpróbáltatásokat.

Herczeg Olga úgy fogalmazott, a fogorvosi alapellátás a rendszerváltás óta folyamatosan átalakuló egészségügyi ellátó rendszernek változatlanul a mostoha gyermeke.

(forrás: Sonline)
hirdetés

Könyveink