hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Van hatása az ösztöndíjprogramnak

Az idei Rezidens Támogatási Programra minden eddiginél többen jelentkeztek – derül ki az Egészségügyért Felelős Államtitkárság közleményéből.

Minden érvényes és a szakmai feltételeknek megfelelő pályázatot benyújtó szakorvos-jelölt támogatásban részesül az idei Rezidens Támogatási Program keretében. A program decemberi meghirdetése után minden eddiginél több, 917 sikeres pályázó felelt meg a feltételeknek – írják a közleményben.

A Rezidens Támogatási Program 2011. óta érhető el Magyarországon.  A programba eddig már több mint 3400 fiatal szakorvos és szakgyógyszerész kapcsolódott be.  A kormány a szakorvos és szakgyógyszerész-jelöltek itthon tartása érdekében meghirdetett ösztöndíjpályázatra a mostani pályázattal együtt eddig csaknem 5 milliárd forintot biztosított – tájékoztat az Egészségügyért Felelős Államtitkárság.

 A szakorvosjelöltek – mint a korábbi években is – a Markusovszky ösztöndíjra pályázhattak, míg a kórházi-klinikai területen dolgozó szakgyógyszerész-jelöltek számára a Than Károly ösztöndíj biztosított ismét lehetőséget. Az ösztöndíjas szakorvos és szakgyógyszerész-jelöltek havonta nettó 100 ezer forint juttatásban részesülnek. Azoknak a szakorvos – és fogszakorvos jelölteknek, akik a 2015. évre szóló miniszteri tájékoztatóban meghatározott hiányszakmás képzés valamelyikében jelenleg is részt vesznek vagy részt fognak venni a Hiányszakmás Ösztöndíj biztosít havi nettó 150.000 forint támogatást. A betöltetlen házi gyermekorvosi körzetek betöltését szolgáló Méhes Károly Ösztöndíjat elnyerő gyermekszakorvos-jelöltek, valamint a Gábor Aurél ösztöndíjas sürgősségi szakorvosjelöltek havi 200 ezer forint ösztöndíjat kapnak, amennyiben vállalják, hogy a szakvizsgát követően az ösztöndíj folyósításának megfelelő ideig Magyarországon dolgoznak majd közfinanszírozott intézményben és nem fogadnak el hálapénzt – olvasható a közleményben.



(forrás: Emberi Erőforrások Minisztériuma Egészségügyért Felelős Államtitkárság)
hirdetés

Könyveink