hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

„Van pénz, nem is kevés”

Családtagként és sebészorvosként is jól ismerem a daganatos betegek emberhez méltatlan sorsát és szerencsétlen családjuk kálváriáját – írja Vadász Gábor a hvg.hu-n a diagnózisok és kezelések késése kapcsán.

„Nem bújhatnak el – írja publicisztikájában a döntéshozókról – a hivatali alárendeltség és a nincs elég pénz álságos érvei mögé, mert van pénz, nem is kevés az egészségügyben. Az rajtuk múlik, hogy miként osztják el azt a betegek között. Nézzünk egy példát; a csípő- és térdartrózisok fájdalmas betegségek. Műtéti gyógyításuk költséges és legtöbbször eredményes. Maga a betegség azonban legtöbbször nem fenyegeti az ember életét, konzervatív eszközökkel a további állapotromlás lassítható, ezért, ha nincs elég pénz az ízületi és a daganatos betegségek együttes költséges gyógyítására, akkor az orvosi eskü és az emberiesség parancsai értelmében az életet veszélyeztetőt kell előre sorolni. Ez megfellebbezhetetlen evidencia!

Az emberélettel játszadozó, hivatalnoki önkényének véget kell vetni! Nem igaz, hogy nem lehet találni a daganatos betegségek sürgős kivizsgálására és gyógyítására felhasználható kapacitásokat és pénzeket az egészségügyi kasszában vagy az állami költségvetésben. Gondoljunk akár a tervezetett sok milliárddal meghaladó áfabevételre és a csipszadóra, az értelmetlen, erőltetett ütemű stadionépítésekre, a fölöslegesen sürgetett múzeumi negyed kialakítására” – olvasható a hvg.hu-n.

(forrás: HVG)

cimkék

hirdetés

Könyveink