hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Végre van rendszerstratégia

Szócska Miklós országjáró körútja végetért, és úgy véli, az egészségügyi intézmények vezetői országszerte örültek, hogy "végre van rendszerstratégia". Az államtitkár sajtótájékoztatóján arról is beszélt, hogy a fővárosi kórházak állami "gondozásba" adásához meg kell tenni a szükséges előkészületeket.

Az egészségügyi intézmények vezetői országszerte üdvözölték azt, hogy végre van rendszerstratégia – mondta Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár, összegezve a kedden Budapesten zárult országjáró körútját.

Sajtótájékoztatóján az államtitkár azt mondta, hogy a progresszív ellátórendszer alapjaival és a munkamegosztás gondolatával az intézmények vezetői országszerte egyetértettek. A nagytérségi igazgatóságok szerepét nem mindenki értette – tette hozzá Szócska Miklós, de hangsúlyozta: ezt nem is várja el tőlük. Az állami menedzsment kialakításánál ugyanis segítségükre lesz egy olyan szakember, aki a helyi sajátságok mellett az egész rendszerrel is tisztában van.

Szócska Miklós közölte: most az intenzív elemző munka fázisánál tartanak, melynek részeként megkezdődött az intézmények állapotfelmérése is.

Mi a helyzet a fővárosi kórházakkal?

Az egészségügyi államtitkár szerint a fővárosi kórházak állami "gondozásba" adásához meg kell tenni a szükséges előkészületeket.

Szócska Miklós utalt arra, hogy egy hónappal ezelőtt Tarlós István főpolgármesterrel közösen jelentették be: mind a tárca, mind pedig a főváros a fővárosi fenntartású fekvőbeteg intézmények állami gondozásba vételében érdekelt.

Az államtitkár mostani közlése szerint levelet írtak Tarlós Istvánnak; abban közös munkacsoport felállítását kezdeményezték. Azt is jelezték, hogy az ügyben a főpolgármesternek "a Fővárosi Közgyűlés irányába meg kell tennie a szükséges előkészületeket". Szócska Miklós elmondta, tárcája a kormány irányába indít hasonló kezdeményezést.

Az egy hónappal korábbi sajtótájékoztatón már utaltak arra, hogy a 12 egészségügyi intézmény átadásához még a közgyűlés jóváhagyása és kormányzati döntés is szükséges. Tarlós István akkor arra a kérdésre, hogy mikor kerül sor az állami kézbe adásra, arról beszélt, ez sok dologtól függ, de válaszában lehetőségként a június végi, illetve a december végi időpontot említette.

A főpolgármester akkor azt mondta, úgy látja, az egészségügy jelenlegi kettős, állami és önkormányzati finanszírozását mérhetetlenül károsnak tartja. Mint fogalmazott, azt szeretné, ha a források és a struktúra úgy koncentrálódna Budapesten, hogy ettől az egészségügyi ellátás javuljon.

A főváros egészségpolitikai és szociális bizottságának elnöke szerint március végén vagy áprilisban kerülhet a közgyűlés elé a fővárosi fenntartású kórházak ügye.

Velkey György azt mondta, még nem született meg a döntés arról, mikor kerülhetnek az államhoz a fővárosi kórházak. Közlése szerint a szaktárca államtitkársága és a főváros között alakult szakértői csoport "részletekbe menő" egyeztetést végez, és az ennek eredményeként megszülető anyag kerülhet majd a Fővárosi Közgyűlés elé. Egyelőre nem tisztázott, hogy tulajdonátadás lesz, vagy valamilyen más forma - tette hozzá. 

(forrás: MTI, MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink