hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.

Velkey: Ki ápolja a gyerekeinket tíz év múlva?

A Magyar Gyermekorvosok Társaságának elnöke szerint a főváros nagyon lemaradt az egészségügyi ellátásban, miközben különösen elismert szakemberek dolgoznak itt. Velkey György az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: Budapesten három gyermekegészségügyi póluskórháznak kell lennie, egyiknek mindenképpen Budán.

Velkey György szükségesnek tartja a betegutak javítását.

„Legyenek gyerekbaleseti sebészeti osztályok, megfelelő centrumok. Most például a fővárosi egészségügyi átalakításban vagy a vidéki egyetemek ilyen központjainak létrehozásánál ez egy kulcskérdés. Legyenek világos betegutak a rendszerben, például a politraumás, az egyszerre sok szervében és testtájékában sérült gyerekek nagyon hamar kerüljenek ugyanúgy központba, mint az égéssérültek, mert sokkal jobbak lesznek az életkilátásaik.”

A Magyar Kórházszövetség elnökhelyettese szerint alapvetően jól felépített a gyermekellátási rendszer, de – mint mondja – nem szabad sémákban gondolkozni.

Magyarországon jelenleg mintegy 6000 gyerekszakápoló van, ám sokkal többre lenne szükség.

„Olyan nehéz jövő vár ebből a szempontból ránk, hogy ahogy nyugdíjba mennek a most szolgálatot teljesítők, akkor a jelenlegi állapot szerint a számok azt mutatják, nem tudjuk, ki fogja a gyerekeinket ápolni.”

A Bethesda Gyermekkórház főigazgatója szerint az ápolói életpálya átgondolása elkerülhetetlen.

További részletek és hanganyag

(forrás: InfoRádió)
hirdetés

Könyveink