hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

 

Vérteszt jelezheti előre a szívproblémákat

Egy, a sürgősségi osztályokon már eddig is alkalmazott vérteszt javított változata alkalmas lehet arra, hogy látszólag egészséges embereknél is megállapítsa a szívbetegséget - közölték amerikai kutatók.

Az úgynevezett troponin tesztet, amelyben egy fehérje koncentrációját mérik a vérben, jelenleg a szívroham igazolására használják az orvosok mellkasi fájdalmakkal jelentkező pácienseknél.

A Journal of the American Medical Association (JAMA) című folyóiratban ismertetett tanulmányban 3500 embert követtek nyomon hét éven át. A felmérésbe bevont személyektől - akik életkora 30 és 65 év között volt - vérmintát vettek, szívüket és más szerveiket pedig orvosi képalkotó módszerekkel, egyebek közt MRI-vel, CT-vel vizsgálták. Mint James de Lemos kutatásvezető hangsúlyozta, tanulmányukat úgy tervezték meg, hogy abban az Egyesült Államok városi lakossága megfelelően reprezentálva legyen.

A kutatásból kiderült, hogy a módosított troponin teszt (cTnT) a résztvevők mintegy negyedénél kimutatta a fehérje jelenlétét. "A teszt az eddigi legjobb előrejelzője az átlaglakosság körében a (szív)halálozásnak" - mondta de Lemos. Mint hozzátette, más kockázati tényezőktől függetlenül minél nagyobb volt a troponin szintje, annál nagyobb valószínűséggel jelentkeztek szívproblémái az érintettnek a követés folyamán.

Magasabb troponinszinteket mértek az idősebbeknél, a férfiaknál, az afroamerikaiaknál és azoknál az embereknél, akiknek szívizomzata megvastagodott vagy meggyengült. A kutatók remélik, hogy az új teszt segítségével a jövőben megelőzhető lesz a szívhalálozások egy része.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink