hirdetés
hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Vészhelyzetet hirdethet a cseh egészségügyi miniszter

Egyre feszültebb a légkör Csehországban a kórházi orvosok tömeges felmondása miatt, akik az alacsony bérek miatt külföldre szándékoznak távozni. Ötezer orvos mehet el az év végéig - írja a Népszabadság.

Karácsonyig 3513 kórházi szakorvos adta be felmondását Csehországban, s a távozók száma az év végéig meghaladhatja az ötezret is. Nem kizárt, hogy januárban további kollégák is csatlakoznak hozzájuk – közölte Martin Engel, a Köszönjük, távozunk! tiltakozó akciót októberben meghirdető csehországi orvosok szakszervezeti klubjának (LOK) elnöke.

Néhány morvaországi kórházból a szakorvosok több mint nyolcvan százaléka készül távozni kora tavasszal, a három hónapos felmondási idő végén. A prágai egyetemi kórház 421 orvosa közül 180 adta be a felmondását, döntő többségük sebész, illetve ideggyógyász. Szakértők szerint emiatt kétszáz cseh kórház közül legalább hetvenben kritikus helyzet alakulhat ki. Az illetékes megyei önkormányzatok szerint nem kizárt, hogy több egészségügyi intézményt kénytelenek lesznek bezárni, vagy megpróbálkoznak szlovákiai orvosok alkalmazásával.

– Mindannyian azt követelik, hogy a kezdő orvosok legalább a hazai átlagbér másfélszeresét, tehát 35 ezer koronát (hozzávetőleg 350 ezer forint), a szakorvosok pedig a háromszorosát kapják, vagyis 72 ezret, de túlórák és más törvényes juttatások nélkül. Jelenleg a pályakezdők összesen 17 ezret, idősebb kollégáik pedig legfeljebb 50 ezret visznek haza havonta, ami nagyon kevés – közölte a szakszervezeti vezető.

A teljes cikket a Népszabadság oldalán olvashatja.

(forrás: Népszabadság )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés