hirdetés
2024. április. 23., kedd - Béla.

Veszprém, Tolna, Zala ígéretes szülőhelynek látszik

A területi egyenlőtlenségek hatásait emeli a Napi.hu cikke a statisztikai hivatal 2014-es, a napokban publikált halandósági statisztikáiból: helytől függően hosszabb-rövidebb 4-5 évvel  a magyar élet.

Az országos átlagok mögötti különbségekben a földrajzi meghatározottság és a településnagyság szerepe tűnik szembe – írja a lap. – Megyei összehasonlításban a Veszprém megyei városokban élhetünk a legtovább, férfiként 74, nőként akár 80 évig. További hat megye városaiban - Heves, Pest, Somogy, Tolna, Vas, Zala -  a férfiak várható élettartama egy évvel meghaladja az átlagos 72 évet. A nők születéskor várható élettartama Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Somogy, Tolna, Veszprém és Zala megye városaiban eléri a 80 évet. A megyék városai közül Borsod-Abaúj-Zemplén áll a sor végén a férfiak 70 és a nők 77 éves átlagos várható élettartamával.

A településnagyság élettartamra gyakorolt hatásának bizonyítéka, hogy a megyék közti sorrend is változik, ha nem a városaikat, hanem a községeiket vesszük szemügyre. Az országos 72 éves átlagot csak négy megye  - Győr-Moson-Sopron, Pest, Vas, Zala - községei hozzák, átlag feletti várható élettartamot pedig egyetlen megye kistelepülései között sem látni. A nők átlagos várható élettartama a Somogy és a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei községekben a legrövidebb, 77 év, további 9 megye községeiben a jelzett 78 év szintén átlag alatti.

Az egészségben eltöltött időtartamot illetően is mellbevágóak a területi egyenlőtlenségek: 10 év különbség is lehet az egyes régiók között. Míg a nyugat-dunántúli nők 64 éves korukat meghaladva is egészségesek lehetnek, Észak-Alföldön az 54., Dél-Dunántúlon az 57. életévük betöltésével már nem számíthatnak erre. A férfiak esetében a legrövidebb - 55 évnyi - egészségben eltöltött időre az észak-alföldi régióban élőknek van lehetőségük, míg a legtovább, azaz 61 évig a közép-magyarországi férfiak egészsége tart ki – olvasható a napi.hu-n.

 

(forrás: napi.hu)
hirdetés

Könyveink