hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Visszatér Sonkodi és Zombor Gábor

Ónodi és Zombor mellett Sonkodit is bevonják a népegészségügyi program kidolgozásába, a trojkának szeptemberig kell végeznie a feladattal – jelentette be Lázár János az 56. Kormányinfón.

Új népegészségügyi programra kell előkészítő javaslatcsomagot összeállítania Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkárnak, együttműködve elődjével, Zombor Gáborral, valamint Sonkodi Balázzsal, a Miniszterelnökség stratégiai ügyekért felelős államtitkárával – mondta az 56. alkalommal megtartott Kormányinfón Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter. Hozzátette, a javaslattal szeptemberre kell elkészülniük, akkor kerül a kormány elé, és 2017-től lépne életbe.

Hivatalosan is bejelentette, hogy múlt héten pénteken jóváhagyta a kabinet az egészségügyiek béremelését, amelynek értelmében az orvosok és szakgyógyszerészek 107 ezer, a szakdolgozók pedig átlagosan 26,5 százalékos béremelést kapnak, ami a következő három évben további 12-8-8 százalékkal emelkedik. Ugyanekkor hagyta jóvá a kormány a háziorvosoknak juttatandó tízmilliárd forintos forráson felül kétmilliárd forintot kapnak a védőnők és szintén kétmilliárdot a területi ellátási kötelezettséggel bíró fogorvosok. A háziorvosoknak és a házi gyermekorvosoknak praxisonként – hasonlóan a tavalyi juttatáshoz – átlagosan 130 ezer forinttal jut több havonta, a védőnők és az iskolai védőnők esetében 30–35 ezer, a fogorvosok esetében pedig 50–55 ezer forint havi bevételnövekedést jelent majd az emelés, amelyet a miniszter „kiegészítő egészségügyi béremelésnek” nevezett.

A pluszforrás 2016. január 1-jétől visszamenőleg jár az egészségügyi alapellátásnak, melynek kifizetését augusztusban kezdi meg az Országos Egészségbiztosítási Pénztár.

Az elmúlt évtizedek legnagyobb építkezése lesz a Dél-Budán, Kelenföldön felépülő új kórházberuházás – jegyzete meg Lázár annak kapcsán, hogy a kormány múlt heti ülésén ismét szóba került és „kialakulóban van” a főváros új ellátórendszere. A kormány mindent elkövet annak érdekében, hogy az Egyesült Királyságban legálisan foglalkoztatott 120–150 ezer – ám ennél valószínűleg jóval több – magyar munkavállaló jogai és érdekei ne sérüljenek – jelentette ki a Brexit kapcsán Lázár János.

 *

Sonkodi Balázs neve az elmúlt években több ízben is felmerült, mint lehetséges egészségügyi ágazatvezető, és hosszú ideje dolgozik Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter mellett. 2006-ban Sonkodi dolgozta ki a Lázár vezette hódmezővásárhelyi önkormányzat Egészséges Vásárhelyért Programját. Az orvos-közgazdász Sonkodi néhány héttel azelőtt adta el a privát egészségügyi ellátás egyik piacvezető magyar tulajdonú cégét, az OXIVIT Kft-t, hogy államtitkári kinevezést kapott a Miniszterelnökségen. A foglalkozás-egészségügyi szolgálat jelenleg több mint 500 szerződött céges és intézményi partner, illetve több tízezer munkavállaló ellátását biztosítja országszerte. Lázár János a csütörtöki Kormányinfón a Miniszterelnökség elmúlt két éves tevékenységét értékelve – amelynek „személyi következményei is lesznek” – elmondta azt is, Sonkodi mint a Paks II-ért felelős stratégiai államtitkár éppen a projekt záró tárgyalásit folytatja. Úgy tűnik, ezen feladata elvégzése után most ismét visszatér az egészségügyi kérdésekhez.

(forrás: MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink